Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το κινεζικό όχημα στον Άρη ολοκλήρωσε την βασική αποστολή του και συνεχίζει

 


Το κινεζικό όχημα Zhurong στον Άρη συνεχίζει ακούραστο το αρχικό πρόγραμμα αποστολής του για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και την αναζήτηση παγωμένου νερού, που θα παρείχε στοιχεία για το κατά πόσον μπορεί στο παρελθόν να υπηρετούσε ζωή.

Όπως αναφέρει το PhysOrg, η κινεζική διαστημική υπηρεσία έγραψε στην ιστοσελίδα της την Παρασκευή ότι το Zhurong ολοκλήρωσε το 90 ημερών πρόγραμμά του στις 15 Αυγούστου και ήταν σε εξαιρετική τεχνική κατάσταση, καθώς και πλήρως φορτισμένο. Όπως γνωστοποιήθηκε, θα συνεχίσει να εξερευνά την περιοχή που είναι γνωστή ως Utopia Planitia εκεί που προσεδαφίστηκε στις 14 Μαΐου.

Το Zhurong στέλνει συνέχεια φωτογραφίες και δεδομένα μέσω του σκάφους Tianwen-1, που περνά από πάνω του μία φορά την ημέρα.

Μετά τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που προσεδαφίζει και λειτουργεί ένα διαστημόπλοιο στον Άρη, όπου οι ημέρες είναι 40 λεπτά μεγαλύτερες από ό,τι στη Γη.

Με ύψος 1,85 μέτρα, το Zhurong είναι σημαντικά μικρότερο από το αμερικανικό Perseverance, που εξερευνά τον πλανήτη με ένα μικρό ελικόπτερο. Η NASA αναμένει τη συλλογή του πρώτου δείγματος για επιστροφή στη Γη κατά το 2031.

Παράλληλα, η Κίνα συναρμολογεί τον μόνιμο διαστημικό σταθμό της, με τρεις αστροναύτες να βρίσκονται πλέον στον Tianhe, ο «πυρήνας» του οποίου τέθηκε σε τροχιά στις 29 Απριλίου. Δύο από τους αστροναύτες ολοκλήρωσαν τον δεύτερο διαστημικό τους περίπατο την Παρασκευή. Και οι τρεις αναμένεται να επιστρέψουν στη Γη τον Σεπτέμβριο και να αντικασταθούν από ένα νέο πλήρωμα.


https://www.naftemporiki.gr/