Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

The Pegasus Project: Παγκόσμιο σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών αποκάλυψε η WP!


 

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών που αφορά τουλάχιστον 50 χώρες του πλανήτη, αποκαλύπτει η Washington Post και 16 ακόμη συνεργαζόμενα ΜΜΕ με επικεφαλής τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό οργανισμό Forbidden Stories, με έδρα το Παρίσι.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις:

Στρατιωτικό λογισμικό από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group που χρησιμοποιείται από  κυβερνήσεις για την παρακολούθηση τρομοκρατών και εγκληματιών χρησιμοποιήθηκε και σε υποκλοπές  37 smartphone που ανήκουν σε δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στελέχη επιχειρήσεων και  δύο γυναίκες από το περιβάλλον του δολοφονημένου   Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία,είχαν πρόσβαση σε μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς και την κοινοποίησαν στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, οι οποίοι έκαναν περαιτέρω έρευνα και ανάλυση. Το Εργαστήριο Ασφαλείας της Αμνηστίας προχώρησε σε έρευνα των τηλεφώνων.

Τα τηλέφωνα που εντοπίστηκαν:

Τριάντα επτά στοχευμένα smartphone εμφανίστηκαν σε μια λίστα με περισσότερους από 50.000 αριθμούς που συγκεντρώνονται σε χώρες που είναι γνωστό ότι ασχολούνται με την παρακολούθηση των πολιτών τους και είναι επίσης γνωστό ότι ήταν πελάτες του Ομίλου NSO, παγκόσμιου ηγέτη στην αναπτυσσόμενη και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη ιδιωτική βιομηχανία spyware, αποκάλυψε η έρευνα.

Η λίστα δεν προσδιορίζει ποιος και γιατί παρακολουθεί αυτά τα τηλέφωνα . 

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές βρέθηκαν στη λίστα: Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν να εντοπίσουν περισσότερα από 1.000 άτομα  σε περισσότερες από 50 χώρες σε τέσσερις ηπείρους: αρκετά μέλη της αραβικής βασιλικής οικογένειας, τουλάχιστον 65  στελέχη επιχειρήσεων, 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 189 δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι – συμπεριλαμβανομένων υπουργών, διπλωμάτων, στρατιωτικών και αξιωματικών ασφαλείας, καθώς και αρκετοί αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί. 

Η στόχευση των 37 smartphone φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον δηλωμένο σκοπό της αδειοδότησης της NSO για το λογισμικό κατασκοπίας Pegasus, το οποίο η εταιρεία λέει ότι χρησιμοποιείται μόνο για παρακολούθηση τρομοκρατών και  εγκληματιών. Τα αποδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από αυτά τα smartphone, που εξετάστηκαν , θέτουν υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της ισραηλινής εταιρείας  για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Shalev Hulio δήλωσε την  ότι «ανησυχεί πολύ» από τις αποκαλύψεις της Washington  Post. «Ελέγχουμε κάθε ισχυρισμό και αν είναι αληθείς, θα αναλάβουμε αυστηρή δράση και θα καταγγείλουμε συμβάσεις όπως κάναμε στο παρελθόν». Πρόσθεσε ότι «αν κάποιος έκανε οποιαδήποτε παρακολούθηση στους δημοσιογράφους, ακόμα κι αν δεν είναι από τον Πήγασο, είναι ενοχλητικό».

Το λογισμικό υποκλοπής Pegasus του NSO Group, το οποίο διαθέτει άδεια για κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μπορεί να “μολύνει” τηλέφωνα πολύ εύκολα. 

 https://www.militaire.gr/