Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ανακαλύφθηκε κολοσσιαίο νεφέλωμα που δεν έπρεπε να υπάρχει



 Με την βοήθεια του ευρωπαϊκού διαστημικού παρατηρητηρίου XMM-Newton ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα κολοσσιαίο απομονωμένο νεφέλωμα αερίων. Το νεφέλωμα βρίσκεται εντός του γαλαξιακού σμήνους  Abell 1367 που βρίσκεται σε απόσταση 330 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα και περιλαμβάνει περίπου 70 μεγάλου μεγέθους γαλαξίες. Το νεφέλωμα έχει μάζα παρόμοια με αυτή δέκα δισ. άστρων σαν τον Ήλιο και είναι μεγαλύτερο από τον γαλαξία μας.

«Είναι μια αναπάντεχη αλλά και ταυτόχρονα συναρπαστική ανακάλυψη. Αποδεικνύεται ότι νέες εκπλήξεις περιμένουν συνεχώς την αστρονομία εκεί έξω. Το νεφέλωμα δεν σχετίζεται με κανένα από τους γνωστούς γαλαξίες του σμήνους, βρίσκεται σε μια ερημική τοποθεσία. Ίσως να προέρχεται από κάποιο απομακρυσμένο γαλαξία του σμήνους που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη» αναφέρει ο δρ. Μινγκ Σαν, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την ανακάλυψη της στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Οι ερευνητές θεωρούν δεδομένο ότι το νεφέλωμα σχηματίστηκε σε κάποιο γαλαξία και ένα σύνθετο κοσμικό φαινόμενο το απομάκρυνε από τον γαλαξία του. Εδώ ξεκινούν όμως τα μυστήρια που καλούνται να λύσουν οι επιστήμονες. Κανονικά το νεφέλωμα όταν εγκατέλειψε τον γαλαξία του και βρέθηκε μακριά στο διαγαλαξιακό Διάστημα θα έπρεπε η θερμοκρασία σε αυτό να μειωθεί πολύ και να τελικά να εξατμιστεί με τρόπο ανάλογο που λιώνει ο πάγος το καλοκαίρι.

Όμως το νεφέλωμα φαίνεται ότι έχει καταφέρει να επιβιώσει εκατοντάδες εκατ. έτη γεγονός που πρέπει να εξηγηθεί τώρα από τους ειδικούς. «Δεν διαθέτουμε αρκετά δεδομένα για να κατανοήσουμε αυτή την εκπληκτική βιωσιμότητα του νεφελώματος. Ίσως σχετίζεται με κάποιο μαγνητικό πεδίο που διαθέτει» σημειώνει ο Μινγκ Σαν.

https://www.naftemporiki.gr/