Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ; :" Α. Ξανθούλης: Πώς η Ελλάδα έδιωξε μια σημαντική ενεργειακή ανακάλυψη"

 



9 Ιανουαρίου 2013

Μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για το ελληνικό επιχειρείν καταγράφεται από την αποχώρηση μια εταιρείας, που μόλις ο πλανήτης έμαθε ποια ήταν η ανακάλυψή της για την ψυχρή σύντηξη, «στριμώχθηκε» στην Ξάνθη για να της προσφέρει επιταγές με οκτώ μηδενικά ζητώντας τα όλα ή ακόμα και μόνο τη μεταφορά έδρας.

Μετά από 18μηνη αναμονή προκειμένου να λάβουν από την Πολιτεία την ελάχιστη στήριξη που ζητούσαν, δηλαδή αναγνώριση του τομέα ερευνών τους ως μιας ακόμη πράσινης τεχνολογίας και ένα απλό δάνειο για την ολοκλήρωση των ερευνών και δοκιμών, η Defkalion μεταφέρεται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Γιατί; Γιατί εκεί η κυβέρνηση όχι μόνο τους επιχορηγεί και τους δίνει επίσημη άδεια λειτουργίας με την πιστοποίηση ότι δεν πρόκειται για συμβατική πυρηνική τεχνολογία, αλλά και τους διαθέτει δωρεάν τα εθνικά του ενεργειακά εργαστήρια για ό,τι χρειαστούνε.

Φυσικά η κυβέρνηση του Καναδά προσδοκά στη μετέπειτα εμπορική επιτυχία: Για κάθε δολάριο που θα ξοδεύουν ως εταιρεία στον Καναδά, η τοπική κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας θα βάζει άλλα τρία!

Η εταιρεία έχει στήσει ήδη με την ομάδα των συνεργατών της στο Βανκούβερ τις υποδομές και την άδεια εργαστηρίου που απαιτείται για την έρευνα-ανάπτυξη και τις άλλες δραστηριότητες, ενώ όσοι έχουν μείνει πίσω πακετάρουν για την μετακόμιση.

Η Defkalion Green Technologies εργάζεται στην εφαρμογή της παραγωγής ενέργειας από ψυχρή σύντηξη νικελίου και υδρογόνου. Στο θέμα αυτό είναι στραμμένο το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον, με αμφισβητήσεις, αντιπαραθέσεις και πολλές παράλληλες έρευνες που τείνουν να ανατρέψουν τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας. Η ελληνική εταιρία που απέκτησε τα παγκόσμια δικαιώματα (πλην ΗΠΑ) μιας επαναστατικής εφεύρεσης του Ιταλού καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Αντρέα Ρόσσι, την δημιουργία του πρώτου εργοστασίου της στην Ξάνθη. Προχώρησε μάλιστα στην επιλογή του κατάλληλου χώρου και εξέτασε βιογραφικά επιστημόνων από την περιοχή, μερικά από τα οποία χαρακτήρισε ως “εξαιρετικά”.

Πολύ γρήγορα η Defkalion έγινε αντικείμενο αντιπαραθέσεων ντόπιων πολιτικών και μέσων ενημέρωσης και προκάλεσε τα τοπικά αρνητικά αντανακλαστικά, με τον βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό να καταθέτει ερώτηση στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην οποία ανέφερε: «Έντονη ανησυχία στους πολίτες του Ν. Ξάνθης, έχει προκαλέσει, η βιομηχανική εφαρμογή της πρόσφατης επιστημονικής ανακάλυψης ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου, η οποία έχει προκαλέσει και διαμάχες μέσα στην επιστημονική κοινότητα, από την εταιρεία Defkalion Green Technologies, με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Η ανησυχία αυτή, επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν, στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον, αλλά και αν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους…».

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, η εταιρεία συνέχισε για ένα περίπου χρόνο μόνη της την έρευνα και ανάπτυξη της εφαρμογής, αλλά το μηδενικό ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας σε συνδυασμό με τα προβλήματα της χώρας που περιορίζουν τις δυνατότητες έρευνας και χρηματοδότησης, οδήγησαν στην απόφαση της μεταφοράς της στο Βανκούβερ, καταγράφοντας για μας άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Σύντηξη στο σπίτι;

Η απάντηση που δίνει η διοίκηση της εταιρείας, είναι ναι. Με μια συσκευή που θα παρέχει ανεξάντλητη ενέργεια με μηδαμινό κόστος και αυτό είναι το ενεργειακό όνειρο του πλανήτη

Ενα μοριακό παιχνίδι δέσμευσης ηλεκτρονίων του υδρογόνου και πόλωσης των κρυστάλλων του νικελίου, που έφερε τους έλληνες ερευνητές στην πρωτοπορία της ενεργειακής επανάστασης

Για εμάς, τους απλούς καταναλωτές ενέργειας, ποιο θα είναι το τελικό όφελος; Ότι αγοράζοντας με 5.500 ευρώ ένα κουτί μισού κυβικού μέτρου των 45 KW θα ξεχάσουμε το κόστος ενέργειας του σπιτιού μας!!!

Πηγή : toxrima.gr