Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη εικόνα: Πάρος και νησί του Οικονόμου «έγιναν ένα» λόγω της άμπωτης



 «Ενώθηκαν» Πάρος και νησί του Οικονόμου λόγω του φαινομένου της άμπωτης. Η εικόνα είναι ταυτοχρόνως εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη.

Το γνωστό ως νησί του Οικονόμου αυτές τις μέρες δεν... θυμίζει και τόσο νησί καθώς «ενώθηκε» με την Πάρο.

Τα δύο νησιά «έγιναν ένα» λόγω του φαινομένου της άμπωτης, του φαινομένου που είναι ουσιαστικά το αντίθετο της πλημμυρίδας και χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας.

Πλέον, μεταξύ της Πάρου και του νησιού του Οικονόμου υπάρχει... στεριά στη θέση της θάλασσας και η εικόνα είναι φυσικά εντυπωσιακή αλλά και πρωτόγνωρη:

Τι είναι το φαινόμενο και πού οφείλεται

Η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Άμπωτη στον Θερμαϊκό κόλπο

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : THES.GR

Άμπωτη: Οι τρεις λόγοι που «εξαφανίστηκε» το νερό από τις ακτές - Τι είναι η αστρονομική παλίρροια

Λόγος της εμφάνισής της είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας έχει δηλώσει ότι σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο, όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» είχε πει προ ημερών στο MEGA.



https://www.stoxos.gr/