Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Στα άδυτα του χειρουργείου με το ρομπότ "da Vinci"

 



Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Κάθε 26 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται κάπου στον κόσμο μια ρομποτική εγχείρηση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο χειρουργός δεν χρησιμοποιεί το παραδοσιακό νυστέρι, αλλά υπερσύγχρονα εργαλεία, ψηφιακά και μη, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα στο σώμα του ασθενούς, πολλές φορές χωρίς καν να πραγματοποιήσει τομή και άρα εντελώς αναίμακτα. 

Θυμίζει εικόνα από το μέλλον, και είναι το μέλλον, ωστόσο οι ρομποτικές εγχειρήσεις γίνονται στη χώρα μας ήδη από το 2006, οπότε και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής Γενικής Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής & Ρομποτικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, «έφερε» αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και έγινε έτσι ένας από τους πρώτους γιατρούς παγκοσμίως που έκανε καλά ασθενή του χωρίς να τον αγγίξει... καν.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι επίσης Επιστημονικός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Governor του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών για το ελληνικό τμήμα και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής (CRSA - Clinical Robotic Surgery Association) και Kαθηγητής Xειρουργικής στο Ohio State University των ΗΠΑ.

Επισκεφτήκαμε το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μάλιστα είχαμε την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ρομποτική εγχείρηση, μέσα στο χειρουργείο. Όπως μας εξηγεί ο Καθηγητής, στόχος της τεχνικής του είναι «το βέλτιστο αποτέλεσμα, χωρίς τομές και αναίμακτα, χωρίς μετεγχειρητικά προβλήματα στον ασθενή και άμεση αποκατάσταση».

Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.500 ρομποτικές εγχειρήσεις και 16.000 λαπαροσκοπικές τα τελευταία 15 χρόνια, με τα αποτελέσματα να δικαιολογούν την καλή του φήμη, ενώ την τεχνική αυτή τη διδάσκει σε Πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά προγράμματα Ιατρικών σχολών, καθώς και σε συναδέλφους του στο εξωτερικό. Σημειωτέον ότι μεγάλος αριθμός χειρουργών από όλη την υφήλιο επισκέπτονται το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για να παρακολουθήσουν επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής από τον δρα Κωνσταντινίδη και τους συνεργάτες του.

Ο ίδιος, είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή webinars σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των εφαρμογών της αεροδιαστημικής αυτής τεχνολογίας στη χειρουργική. Το ότι ένας Έλληνας μας εκπροσωπεί σε αυτόν τον τομέα και σε αυτό το επίπεδο, είναι σίγουρα ένα "παράσημο" για την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Έχει επιλεγεί, τέλος, από την κατασκευαστική εταιρεία του ρομποτικού συστήματος da Vinci, "Intuitive Surgical", ως επιβλέπων χειρουργός (proctor) για χειρουργούς ανά την υφήλιο που ξεκινούν την καριέρα τους σε αυτόν τον τομέα.

Το «εργαλείο» που αξιοποιείται, το «da Vinci», είναι ένα υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα, με χρήση μικροκαμερών, τις οποίες αξιοποιεί ο γιατρός από την κονσόλα του για να πραγματοποιήσει τις πιο λεπτές χειρουργικές κινήσεις μέσα στον ενδοκοιλιακό χώρο του ασθενούς, με απίστευτη ακρίβεια. Άλλωστε, «τα ρομποτικά εργαλεία ξεπερνούν το ανθρώπινο χέρι, σε δυνατότητες και σταθερότητα», όπως μας εξηγεί ο γιατρός.

«Θα παρομοίαζα τη διαφορά σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική με αυτή του χάρτη, με ένα GPS. Εσείς με ποιο όργανο φτάνετε καλύτερα στον προορισμό σας όταν ταξιδεύετε;», μας αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

Η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για μια σειρά επεμβάσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όγκους στομάχου, όγκους παγκρέατος, παχέος εντέρου, λεπτού εντέρου, επινεφριδίων, σπληνός, ήπατος, χοληφόρων, και καλοήθεις παθήσεις όπως εκκολπώματα, φλεγμονώδεις νόσοι του παχέος εντέρου και προβλημάτων του λεπτού εντέρου. Επίσης η τεχνική εφαρμόζεται σε όλες τις επεμβάσεις κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όπως κοιλιοκήλες, βουβωνοκήλες και κήλες αθλητών.

Ειδικά στο σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή κήλη αθλητών, ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία λαπαροσκοπικής και ρομποτικής αποκατάστασης, που ξεπερνά τους 1.000 αθλητές υψηλού επιπέδου (όπως οι μπασκετμπολίστες Διαμαντίδης και Σπανούλης). Ο Καθηγητής και οι συνεργάτες του συγκεκριμένα εκτελούν πλέον του 80% των επεμβάσεων της κοιλιάς ρομποτικά.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης βρίσκεται στο "cockpit" και με τα χειριστήρια ελέγχει τα όργανα και τις μικροκάμερες
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης βρίσκεται στο "cockpit" και με τα χειριστήρια ελέγχει τα όργανα και τις μικροκάμερες
Πάνω από τον αναισθητοποιημένο ασθενή, βρίσκονται οι ρομποτικοί βραχίονες που φέρουν τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς και οι έμπειροι συνεργάτες του Δρα Κωνσταντινίδη
Πάνω από τον αναισθητοποιημένο ασθενή, βρίσκονται οι ρομποτικοί βραχίονες που φέρουν τα κατάλληλα εργαλεία, καθώς και οι έμπειροι συνεργάτες του Δρα Κωνσταντινίδη
Με το "da Vinci" αποφεύγεται η μεγάλη τομή, καθώς τα όργανα εισέρχονται στο σώμα μέσω ελαχίστων τομών των 5-10 χιλιοστών
Με το "da Vinci" αποφεύγεται η μεγάλη τομή, καθώς τα όργανα εισέρχονται στο σώμα μέσω ελαχίστων τομών των 5-10 χιλιοστών
Μέσω των οθονών, ολόκληρη η χειρουργική ομάδα παρακολουθεί τις κινήσεις του χειρουργού
Μέσω των οθονών, ολόκληρη η χειρουργική ομάδα παρακολουθεί τις κινήσεις του χειρουργού

Συν τοις άλλoις, πρόκειται για μια τεχνική που εκμηδενίζει σχεδόν το επίπεδο στρες του χειρουργού, όπως και την κούρασή του, παράγοντες που συντελούν και στη μείωση της πιθανότητας ιατρικού λάθους - προβλήματα δηλαδή που υφίστανται στην παραδοσιακή χειρουργική.

Το zougla.gr συνάντησε τον Kαθηγητή Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη στο γραφείο του και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια «ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης» μέσα στο χειρουργείο. Η επέμβαση συνολικά διήρκεσε μόλις μια ώρα.




Δείτε φωτογραφίες: