Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ποια η διαφορά μεταξύ monitor και τηλεόρασης

Μπορεί να παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές στην οθόνη του υπολογιστή σου ή να παίζεις PC games στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου. Αυτές οι δύο συσκευές μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα διαφέρουν σε κάποια σημεία. Οι τηλεοράσεις διαθέτουν δυνατότητες που δεν περιλαμβάνονται στα PC monitors. Τα monitors να είναι γενικά μικρότερα σε μέγεθος από τις τηλεοράσεις.

Στη συνέχεια του άρθρου, εξετάζουμε τις βασικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ monitor και τηλεόρασης. Έτσι, όταν έρθει η στιγμή να εξετάσεις την αγορά μιας οθόνης, θα έχεις μια πιο σαφή εικόνα για το ποια τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να ελέγξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Κοινά χαρακτηριστικά

Και στις δύο κατηγορίες υπάρχουν οθόνες υψηλής ευκρίνειας για ταινίες, gaming και παραγωγικότητα. Η επιλογή σου θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες σου. Οι τηλεοράσεις και τα monitors μπορούν να «συνεργαστούν» για να επεκτείνεις την επιφάνεια εργασίας σου στον υπολογιστή ή για να έχεις μια μεγαλύτερη οθόνη για παρουσιάσεις ή και για προβολή βίντεο, ταινιών κλπ.

Οι βασικές διαφορές

Οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ευκρίνειας έχουν γίνει πλέον εξαιρετικά προσιτές. Γι' αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός κατά την αγορά. Για παράδειγμα, αν η πρώτη σου σκέψη είναι να εξετάσεις την ανάλυση και τις διαστάσεις, μπορείς να αγοράσεις μια 4K smart TV των 50 ιντσών με λίγα χρήματα. Αυτό μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς πως θα ήταν καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις μια τηλεόραση στη θέση του PC monitor. Και κάπου εδώ, θα πρέπει να λάβεις υπόψη τις βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Διαστάσεις

Κατά γενικό κανόνα, οι τηλεοράσεις προσφέρονται σε μεγαλύτερες διαστάσεις οθόνης. Συγκεκριμένα, οι τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας συνήθως φτάνουν έως και πάνω από 70 ίντσες, ενώ οι οθόνες υπολογιστών συνήθως παραμένουν κάτω από 30 ίντσες (με ελάχιστες εξαιρέσεις). Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι επειδή τα περισσότερα γραφεία δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόσο μεγάλες διαστάσεις οθόνης όπως μπορεί μία βάση τηλεόρασης ή ένα έπιπλο τηλεόρασης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τοποθετήσεις ένα monitor στο γραφείο. Με τη βάση του ή με έναν βραχίονα για να περιστρέφεται κατά βούληση. Μπορείς να το γυρίσεις κάθετα ή να το αφήσεις οριζόντια. Η θέση που θα τοποθετηθεί η τηλεόραση καθορίζεται εξ αρχής. Έτσι, σε περίπτωση που επιλέξεις μια τηλεόραση για να συνδέσεις gaming PC και κονσόλα, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την απαιτούμενη απόσταση θέασης ώστε -όταν δεν παίζεις- να μπορείς να κάνεις άνετα τις εργασίες σου στον υπολογιστή, χωρίς να κουράζονται τα μάτια σου. Εκτός εάν θέλεις να την αξιοποιήσεις ως δεύτερη οθόνη, μόνο για games και ψυχαγωγία γενικότερα (π.χ. ταινίες), όπου εκεί δεν τίθεται τόσο μεγάλο ζήτημα εργονομίας.

Λόγος διαστάσεων  (Αspect Ratio)

Τα monitors παρέχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε ό,τι αφορά στους λόγους διαστάσεων, δηλαδή στην αναλογία μεταξύ πλάτους και ύψους οθόνης. Οι τηλεοράσεις, συνήθως παρέχουν αναλογία 16:9. Οι περισσότερες οθόνες υπολογιστή έχουν λόγο διαστάσεων 16:9 ή 16:10. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί οθόνες με λόγο διαστάσεων 21:9, γνωστές και ως Ultrawide. Μία οθόνη Ultrawide είναι ιδανική για PC gaming, ή και για εργασία με πολλά παράθυρα.



Συνδέσεις (θύρες)

Σε ό,τι αφορά στις διαθέσιμες θύρες, τόσο οι σύγχρονες τηλεοράσεις όσο και τα PC monitors, υποστηρίζουν συνδέσεις VGA, HDMI, DVI και USB.
Μια θύρα HDMI σε μια τηλεόραση ή monitor επιτρέπει τη μεταφορά εικόνας και ήχου από ένα μόνο καλώδιο, με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Στην τηλεόραση, για παράδειγμα, μπορείς να συνδέσεις ένα media player όπως το Google Chromecast για να απολαμβάνεις βίντεο και ταινίες στη μεγάλη οθόνη της smart TV σου. Σε ό,τι αφορά στο monitor, μπορείς να συνδέσεις ένα desktop PC ή ένα laptop.
Τα VGA και DVI είναι δύο άλλοι τύποι προτύπων που υποστηρίζουν τα περισσότερα monitors και τηλεοράσεις. Όταν τα συναντάμε σε τηλεόραση, συνήθως χρησιμεύουν για να συνδέσεις έναν φορητό υπολογιστή στην οθόνη. Σε αυτή την περίπτωση, η οθόνη της τηλεόρασης πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να εμφανίζει σωστά το περιεχόμενο (περισσότερα για αυτό μπορείς να βρεις εδώ: ρύθμιση πολλαπλών οθονών).
Μια θύρα USB σε μια τηλεόραση χρησιμοποιείται συχνά για την τροφοδοσία μιας συσκευής που είναι συνδεδεμένη σε μία από τις θύρα βίντεο, όπως το Chromecast. Οι περισσότερες smart TVs υποστηρίζουν την προβολή περιεχομένου -μέσω θύρας USB- από εξωτερικά αποθηκευτικά μέσα, όπως USB Stick, εξωτερικό σκληρό δίσκο, για προβολή περιεχομένου στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης.
Όλες οι τηλεοράσεις διαθέτουν θύρα για σύνδεση ομοαξονικού καλωδίου (coaxial), έτσι ώστε να μπορείς να συνδέσεις απευθείας μια υπηρεσία καλωδιακής τηλεόρασης. Διαθέτουν επίσης μια θύρα για σύνδεση κεραίας. Τα monitors δεν διαθέτουν αυτές τις συνδέσεις.
Ασφαλώς και μπορείς να βρεις διάφορους προσαρμογείς καλωδίων (αντάπτορες) που μπορούν να μετατρέψουν, για παράδειγμα, μια θύρα ΗDMI σε hub με πέντε ή περισσότερες θύρες HDMI. Αλλά γενικά, μια τηλεόραση έρχεται με περισσότερες επιλογές συνδέσεις από ένα PC monitor, καθώς είναι πολύ πιο πιθανό να συνδέσεις περισσότερες εξωτερικές συσκευές σε μια τηλεόραση.

Ανάλυση και τεχνολογίες panel

Τόσο τα PC monitors όσο και οι τηλεοράσεις υποστηρίζουν διάφορες αναλύσεις. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ο κανόνας ότι, όσο «ανεβαίνει» η διαγώνιος μιας οθόνης διατηρώντας την ίδια ανάλυση, η πυκνότητα των pixels μειώνεται, με αποτέλεσμα η εικόνα να χάνει την ευκρίνειά της. Για παράδειγμα, σε ένα PC monitor 24 ιντσών η πυκνότητα των pixel σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης παράγουν μια ευχάριστα ευκρινής εικόνα σε ανάλυση 1920x1080. Αντίστοιχα, στην ίδια ανάλυση σε μια οθόνη 27 ιντσών, η πυκνότητα των pixels συνήθως είναι χαμηλότερη και έτσι η εικόνα χάνει την ευκρίνειά της (pixelation).
Οι πιο δημοφιλείς αναλύσεις στα monitor περιλαμβάνουν 1366 x 768 και 1920 x 1080 pixel. Τόσο τα monitors όσο και οι τηλεοράσεις υποστηρίζουν υπερυψηλές αναλύσεις που φτάνουν έως 8Κ.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η τεχνολογία οθόνης που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των LCD, LED και OLED. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνολογίες οθόνης που είναι διαθέσιμες μόνο για τηλεοράσεις όπως είναι π.χ. η τεχνολογία QLED. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο πρόσφατη είναι μια τεχνολογία οθόνης τόσο αυξάνεται κι η ποιότητα απεικόνισης.
Σε γενικές γραμμές, στις οθόνες QLED και OLED, κάθε pixel έχει τη δυνατότητα να αναβοσβήνει ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό, «βαθύ» μαύρο, πιο ζωντανά χρώματα και υψηλότερη αντίθεση. Οι τεχνολογίες LCD και LED χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό για να φωτίζουν ταυτόχρονα ολόκληρη την οθόνη.


Συμπέρασμα

Για να αποφασίσεις σε ποιο τύπο οθόνης πρέπει να επενδύσεις, θα πρέπει πρώτα να καταλήξεις για τι χρήση προορίζεται. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να εξετάσεις, εκτός από την ανάλυση και το μέγεθος της οθόνης, είναι κι οι διαθέσιμες θύρες.
Εάν, παραδείγματος χάριν, διαθέτεις φορητό υπολογιστή που υποστηρίζει έξοδο VGA και HDMΙ και θέλεις να εργάζεσαι σε διπλή οθόνη, τότε μπορείς να συνδέσεις ένα εξωτερικό monitor. Εάν, όμως, θέλεις να χρησιμοποιήσεις την οθόνη για παρουσιάσεις ή, γενικά, για να προβάλεις περιεχόμενο σε μεγάλο κοινό, τότε θα χρειαστείς ένα μεγαλύτερο panel.
Επιπρόσθετα, εάν σκοπεύεις να συνδέσεις μια συσκευή αναπαραγωγής όπως Android TV box, παιχνιδοκονσόλα, ή ένα Blu-ray player, εκτός από τον φορητό σου υπολογιστή, βεβαιώσου ότι η οθόνη που θα επιλέξεις διαθέτει τουλάχιστον τρεις θύρες HDMI για τις παραπάνω συσκευές και μια θύρα VGA για τον φορητό υπολογιστή σου.