Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Νέα έρευνα για την Σελήνη ανατρέπει αυτά που ξέραμε!

Περί τα 85 εκατομμύρια χρόνια… νεότερος απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι ο δορυφόρος του πλανήτη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περί τα 85 εκατομμύρια χρόνια… νεότερος απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι σήμερα φαίνεται πως είναι ο δορυφόρος του πλανήτη μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ομάδα του γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, δημιούργησε ένα αριθμητικό μοντέλο για να ανακαλύψει τι ακριβώς συνέβη κατά την εξαιρετικά βίαιη πρόσκρουση ενός πρωτοπλανήτη στη Γη και τελικώς οδήγησε στη δημιουργία της Σελήνης.

Η «γέννηση» της Σελήνης

Συγκεκριμένα, όταν το ηλιακό σύστημα ήταν ακόμη υπό… κατασκευή και ο πλανήτης μας αναπτυσσόταν και διαμόρφωνε την τωρινή μορφή του, σημειώθηκε η πρόσκρουση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στο διάστημα συντρίμμια, που τελικώς ενώθηκαν σχηματίζοντας τη Σελήνη.
Το συμβάν, σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Maxime Maurice, σημειώθηκε πριν από 4,425 δισεκατομμύρια χρόνια και όχι 4,51 όπως θεωρούνταν έως και τώρα.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό συνέβη πριν από 4,425 χρόνια –με μία απόκλιση 25 εκατομμυρίων χρόνων– και γεννήθηκε η Σελήνη» ανέφερε ο Maurice.
Ο πρωτοπλανήτης που συγκρούστηκε με τη Γη έχει εξαφανιστεί πλήρως. Και μπορεί η επιστημονική κοινότητα να έχει συμφωνήσει σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι, ωστόσο το πότε αποτελεί πάγιο ζήτημα προστριβών.
Τα δείγματα που έλαβαν από τη Σελήνη αστροναύτες της NASA και εκλέχθηκαν στη Γη, δεν έχουν δώσει απάντηση σε αυτό το καίριο ερώτημα.
Το νέο αριθμητικό μοντέλο, όμως, δείχνει να προσεγγίζει περισσότερο από ποτέ την ημερομηνία δημιουργίας της Σελήνης.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ηλικία της Σελήνης μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα συμβάν που σημειώθηκε κατά τη δημιουργία της Γης, την περίοδο που δημιουργούνταν ο πυρήνας της» ανέφερε καθηγητής του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Μίνστερ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

pentapostagma