Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Βρέθηκε γαλαξίας «που δεν θα έπρεπε να υπάρχει» στο μακρινό σύμπαν

Έναν τεράστιο γαλαξιακό δίσκο, εντελώς διαφορετικό με τον δικό μας, εντόπισαν οι αστρονόμοι.Ο δίσκος διαμορφώθηκε πριν από 12,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το ηλικίας 13,8 δισεκατομμυρίων ετών σύμπαν μας ήταν μόλις το ένα δέκατο της τωρινής ηλικίας του. 
Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα ξέρουν οι επιστήμονες για τη διαμόρφωση των γαλαξιών, ο συγκεκριμένος δεν είχε καμία δουλειά να βρίσκεται στο μακρινό σύμπαν.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η ανακάλυψη θέτει εν αμφιβόλω τον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι σκέφτονται αναφορικά με τη διαμόρφωση των γαλαξιών.
Ο δίσκος, γνωστός ως Galaxy DLA0817g (αν και οι αστρονόμοι του έδωσαν το παρατσούκλι Wolfe, κατά το όνομα του πρώην διδακτορικού συμβούλου τριών από τους τέσσερις συγγραφείς της μελέτης, αντιπροσωπεύει τον πιο μακρινό περιστρεφόμενο γαλαξιακό δίσκο που έχει παρατηρηθεί ποτέ.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των αστρονόμων, ο γαλαξιακός δίσκος έχει μάζα 70 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας.
Όμως οι γαλαξίες με σταθερούς, καλά σχηματισμένους δίσκος όπως ο Milky Way, σχηματίστηκαν σταδιακά και εμφανίστηκαν αργότερα στο χρονοδιάγραμμα του σύμπαντος, με ορισμένους να χρονολογούνται στα 6 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.
«Οι περισσότεροι γαλαξίες που βρίσκουμε νωρίς στο σύμπαν μοιάζουν με συντρίμμια τρένων, επειδή υπέστησαν συνεπή και συχνά ‘βίαιη’ συγχώνευση», λέει ο Marcel Neeleman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας.
«Αυτές οι καυτές συγχωνεύσεις καθιστούν δύσκολο να σχηματιστούν καλά ταξινομημένοι, κρύοι περιστρεφόμενοι δίσκοι, όπως παρατηρούμε στο παρόν σύμπαν μας».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature. 
Με πληροφορίες από Astronomers find the Wolfe Disk, a galaxy that shouldn't exist, in the distant universe, by Ashley Strickland, CNN
https://www.cnn.gr/