Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ηχητικό: Η φωνή Αιγύπτιου ιερέα ακούστηκε μετά από 3.000 χρόνια (βίντεο)


Πριν λίγες ημέρες, επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν κάτι μοναδικό: με την τεχνολογία αναδημιουργίας φωνής, μπόρεσαν να αναπαράγουν τον ήχο της φωνής ενός Αιγύπτιου ιερέα που εζησε πριν από 3.000 χρόνια και η μούμια του είχε βρεθεί από τους αρχαιολόγους
Εερευνητές των πανεπιστημίων του Λονδίνου Royal Holloway και της Υόρκης, καθώς και του Μουσείου του Λιντς, σάρωσαν σε τομογράφο τη μούμια του εερέα και γραφέα Νεσιαμούν, ο οποίος έζησε στο ναό του Αμούν στο συγκρότημα του Καρνάκ στις Θήβες της Αιγύπτου (σημερινό Λούξορ), την περίοδο του Φαραώ Ραμσή του 11ου από το 1099 έως το 1069 π.Χ.
Χρησιμοποιώντας τις ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού του ιερέα (λάρυγγα, φάρυγγα, στοματικής και ρινικής κοιλότητας), παρήγαγαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή ένα ομοίωμα της, καθώς και ένα ηλεκτρονικό λάρυγγα. Έτσι, παρήγαγαν ένα συνθετικό ήχο που προσομοιάζει τη φωνή του ιερέα.
Αν και ο ήχος μοιάζει με «βέλασμα προβάτου» όπως λένε οι ίδιοι, εν τούτοις το επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό καθώς είναι η πρώτη φορά που αναπαράγεται εν μέρει η φωνή ενός νεκρού μέσω τεχνητών μέσων.
Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να αναπαράγουν, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες φράσεις του Νεσιαμούν.
kathimerini