Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Ένας κόσμος όπου στον ουρανό και τη θάλασσα θα κυριαρχούν ρομποτικά μηχανήματα τα οποία θα εξερευνούν, θα μεταφέρουν, θα καταγράφουν και θα κάνουν οτιδήποτε επιθυμεί ο άνθρωπος, είναι ο κόσμος που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά ίσως να μην είναι και τόσο μακρινός. Αυτά τα μικρά «ελικοπτεράκια» που κάποια στιγμή άρχισαν να γεμίζουν τους ουρανούς και να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο εξελίσσονται σε μία από τις κυρίαρχες αγορές των επόμενων δεκαετιών, παρέχοντας λύσεις σε κλάδους όπως η άμυνα, οι κατασκευές, η γεωργία, οι ασφάλειες, τα ταξί, ακόμη και η δημοσιογραφία.
Η εξέλιξή τους είναι ταχύτατη. Τα drones φέρνουν μια επανάσταση που μπορεί να συγκριθεί με τις αλλαγές που προκάλεσε το GPS και παλαιότερα το ίδιο το διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η παγκόσμια αγορά drones θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2020 και θα εκτιναχθεί στα 1,5 τρισ. δολάρια το 2040.
Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ(FAA), ο αριθμός των καταγεγραμμένων drones που κυκλοφορούν στους αμερικανικούς ουρανούς ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο το 2018 και έως τα μέσα του 2019 είχε ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια. Η FAA μάλιστα προβλέπει ότι έως το 2021 θα έχουν «σηκωθεί» πάνω από 400.000 drones τα οποία δεν θα χρησιμοποιούνται από ιδιώτες για χόμπι, αλλά για από επιχειρήσεις και κρατικές υπηρεσίες, για σκοπούς όπως η καταγραφή μιας πυρκαγιάς, ο έλεγχος ενός δικτύου αγωγών για πιθανές ζημιές κ.ά.
Όπως και πολλές άλλες μεγάλες τεχνολογικές ανακαλύψεις, τα... ρομποτάκια των αιθέρων κατασκευάστηκαν αρχικά για στρατιωτική χρήση. Σήμερα, μάλιστα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά κόρον από όλες τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Παράλληλα, όμως, τα drones έχουν εξελιχθεί σε πολύτιμο εργαλείο για διαφόρων κλάδων επιχειρήσεις, ενώ αρχίζουν να βρίσκουν τη θέση τους και στο λιανεμπόριο, καθώς συνεχώς αυξάνονται οι λάτρεις του συγκεκριμένου χόμπι.
Όλο και περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν τα drones σε υπηρεσίες όπως η πυροσβεστική και η αστυνομία, ενώ μέχρι και η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει στον στόλο της. Δημιουργείται κατ’ επέκταση μία τεράστια αγορά με απίστευτες δυνατότητες και αμέτρητες εφαρμογές, η οποία είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει τους επενδυτές τα επόμενα χρόνια.
Όταν η χρήση των drones άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένη, οι επενδυτές αναζητούσαν ευκαιρίες σε startups που κατασκεύαζαν κάτι καινοτόμο. Ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία δεν έχει σταματήσει, η σχέση των drones με την επενδυτική κοινότητα μεταλλάσσεται. Η Goldman Sachs καλεί τους επενδυτές να μην αγνοήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσα στο 2020 εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης, τόσο για εμπορικούς σκοπούς όσο και για χρήση από κρατικές υπηρεσίες.
Θα χρειαστούν βέβαια αρκετά χρόνια ακόμη για να γιγαντωθεί η αγορά λιανικής και μέχρι τότε θα κυριαρχεί η χρήση τους στην αμυντική βιομηχανία. Τα drones γίνονται ασφαλέστερα, φθηνότερα και με αυξημένες δυνατότητες, αντικαθιστώντας σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο όσο προοδεύει η τεχνολογία. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν την αγορά «στρατιωτικών drones» στα 70 δισ. δολάρια το 2020.
Η αγορά λιανικής είναι η πρώτη που αναπτύχθηκε μετά την αμυντική βιομηχανία και η ζήτηση έχει εκτιναχθεί την τελευταία διετία από τους χομπίστες που ανταγωνίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη λήψη στα πιο απίθανα μέρη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά λιανικής έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης από τα 17 δισ. δολάρια που θα διαμορφωθεί το 2020. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές είναι οι κινεζικές DJI Innovations και Yuneec, η γαλλική Parrot και η αμερικανική Autel Robotics.
Σήμερα υπάρχουν drones σε λογικές τιμές, που περιλαμβάνουν τεχνολογίες όπως κάμερα 4K για υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και βίντεο, ενσωματωμένο GPS και αυτόματο πιλότο που δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων πτήσεων, Bluetooth, σύστημα αποφυγής σύγκρουσης και υψηλές ταχύτητες.
Τα drones... πιάνουν δουλειά
Οι σημαντικότερες επενδυτικές ευκαιρίες αφορούν τη χρήση των drones από επιχειρήσεις και κρατικές υπηρεσίες. Είναι ο κλάδος που μόλις τώρα συνειδητοποιεί ότι οι δυνατότητες που προσφέρουν τα drones είναι άπειρες και συνεπώς έχει λαμπρό μέλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χιλιάδες drones του συγκεκριμένου κλάδου θα πετούν στους ουρανούς το 2020 και τα επόμενα χρόνια η αγορά θα πολλαπλασιαστεί από τα 13 δισ. του 2020.
Ο επιχειρηματικός τομέας που χρησιμοποιεί περισσότερο τα drones είναι ο κατασκευαστικός, ακολουθεί ο αγροτικός, ο ασφαλιστικός, τα διυλιστήρια, οι αστυνομικές αρχές, η πυροσβεστική, το λιμενικό και η δημοσιογραφία. Εφαρμογές τους συναντούμε επίσης στη φύλαξη συνόρων και τα τελωνεία, στο real estate, στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, στους αγωγούς, στα ορυχεία και φυσικά στον κινηματογράφο.
Ο επιχειρηματικός τομέας που χρησιμοποιεί περισσότερο τα drones είναι ο κατασκευαστικός, ακολουθεί ο αγροτικός, ο ασφαλιστικός, τα διυλιστήρια, οι αστυνομικές αρχές, η πυροσβεστική, το λιμενικό και η δημοσιογραφία. Εφαρμογές τους συναντούμε επίσης στη φύλαξη συνόρων και τα τελωνεία, στο real estate, στις εταιρείες κοινής ωφέλειας, στους αγωγούς, στα ορυχεία και φυσικά στον κινηματογράφο.
Επενδύοντας σε εφαρμογές και υπηρεσίες
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα λογισμικά που κατευθύνουν τα drones αλλά και τις αναρίθμητες εφαρμογές τους, καθώς και οι εταιρείες ανάλυσης των δεδομένων που συλλέγουν τα drones είναι αυτές που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, αφού δεν περιορίζονται στην κατασκευή.
Οι εταιρείες που κατασκευάζουν μικροτσίπ, όπως η Texas Instruments και η Xilinx, και οι πάροχοι υπηρεσιών cloud computing, όπως η Amazon Web Services, η Microsoft Azure, η Alibaba και η Google, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν.
Μέσα στο 2019, ο κολοσσός κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων Deere & Co, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξαγοράσει μια startup που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τη χρήση παρασιτοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, μια διαδικασία που γίνεται πιο εύκολη με drones, παρά με τρακτέρ.
Σύμφωνα με την PriceWaterhouseCoopers, η αγορά των υπηρεσιών που παρέχονται από drones διαμορφώνεται ήδη στα 127,3 δισ. δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Airbus, η οποία σκοπεύει να δημιουργήσει τμήμα παροχής υπηρεσιών βασισμένων σε drones, για πελάτες στους κλάδους της γεωργίας, της ενέργειας, των ασφαλειών και των κρατικών υπηρεσιών. Μάλιστα, ο γαλλικός γίγαντας εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει προοπτικές να ανέλθει στα 120 δισ. δολάρια.
Περιβάλλον και έρευνα
Εκτός από τους αμυντικούς σκοπούς, τις επιχειρηματικές εφαρμογές και το χόμπι, τα drones δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να εξερευνήσει μέρη που δεν μπορεί να επισκεφθεί, όπως τα βάθη των ωκεανών ή ένα πυκνό δάσος σε απομακρυσμένη περιοχή και μάλιστα με τόση λεπτομέρεια, που διευκολύνει την επιστημονική έρευνα. Συμβάλλουν επίσης στη μελέτη και καταγραφή της κλιματικής αλλαγής
Ένα παράδειγμα είναι όταν τα drones πετούν πάνω από ένα δάσος και μπορούν να τραβήξουν εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες και βίντεο που βοηθούν στη μελέτη, στην αναγνώριση και την καταμέτρηση της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η ικανότητα των drones να συλλέξουν δεδομένα χωρίς στην ουσία να χρειάζεται να εισέλθουν σε μια περιοχή περιορίζει το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη παρουσία σε συγκεκριμένα οικοσυστήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι έρευνες σπάνιων ειδών στην Αρκτική...
Οι βασικοί παίκτες σήμερα
Αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά των drones, οι επενδυτές καλούνται να ερευνήσουν μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα του ανερχόμενου κλάδου. Θα πρέπει ωστόσο να έχουν κατά νου ότι σήμερα η βασική χρήση τους παραμένει στρατιωτική. Η Boeing, για παράδειγμα, κατασκευάζει για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το MQ-25 Stingray, που θα είναι το πρώτο drone με βάση σε αεροπλανοφόρο, με το Πεντάγωνο να διαθέτει 2,16 δισ. δολάρια έως το 2021 για το project.
Η Northrop Grumman είναι από τις πρώτες εταιρείες που προμήθευαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Πεντάγωνο. Είναι η κατασκευάστρια εταιρεία του RQ-4A Global Hawk που κατέρριψε το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ τον περασμένο Ιούλιο. Κατασκευάζει μεταξύ άλλων και το MQ-4C Triton που χρησιμοποιείται σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
Η Northrop Grumman είναι από τις πρώτες εταιρείες που προμήθευαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Πεντάγωνο. Είναι η κατασκευάστρια εταιρεία του RQ-4A Global Hawk που κατέρριψε το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ τον περασμένο Ιούλιο. Κατασκευάζει μεταξύ άλλων και το MQ-4C Triton που χρησιμοποιείται σε θαλάσσια περιβάλλοντα.
Μικρά drones κατασκευάζει και η Lockheed Martin, χωρίς να θεωρείται από τους κυρίαρχους της αγοράς, ενώ η Kratos Defence and Security Solutions έγινε γνωστή από το XQ-58A Valkyrie, το οποίο κατασκευάζει για την αμερικανική αεροπορία. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο μαχητικό, που έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές πτήσεις.
Από τους κορυφαίους προμηθευτές drones του αμερικανικού στρατού είναι η AeroVironment, κατασκευάστρια του Raven, το οποίο η εταιρεία χαρακτηρίζει ως το πιο ευρέως χρησιμοποιημένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο. Η AeroVironment κατασκευάζει επίσης μικρά drones για στρατιωτική χρήση, ενώ προμηθεύει και με εμπορικά drones κολοσσούς όπως η BP και η Εθνική Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ.
Τόσο η Amazon όσο και η Google σκοπεύουν να διαταράξουν σύντομα την αγορά drones. Η Amazon ετοιμάζει πυρετωδώς την υπηρεσία Prime Air για τη μεταφορά μικρών δεμάτων με drones σε απόσταση 15 μιλίων το πολύ σε 30 λεπτά, ενώ έχει λάβει έγκριση και από την FAA για τα ηλεκτρικά της drones. Η Google από την πλευρά της έλαβε την έγκριση της FAA τον περασμένο Απρίλιο -είχε προηγηθεί έγκριση από την αντίστοιχη υπηρεσία της Αυστραλίας- για την υπηρεσία Wing, μέσω της οποίας θα μεταφέρει εμπορικές παραγγελίες σε τοπικό επίπεδο.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
https://www.liberal.gr/