Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Ελληνική υπογραφή στα διαστημικά ταξίδια της NASA


Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης
Η Ελλάδα συμμετέχει, σε καθοριστικό μάλιστα βαθμό, στις επερχόμενες αποστολές νέας γενιάς της NASA, αυτές οι οποίες θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα και το μέλλον της για τις επόμενες δεκαετίες: Την αποστολή επανδρωμένων (και μη) διαστημικών σκαφών τόσο στη γειτονιά μας, τη Σελήνη και το ηλιακό μας σύστημα, όσο και πέραν αυτού, στο βαθύ διάστημα!
Για να ακριβολογούμε, στην εξερεύνηση του κόσμου μας θα συμμετέχει όχι ακριβώς η Ελλάδα, αλλά μια Ελληνίδα, η Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου, οποία με σκληρή εργασία και έρευνα, δημιουργικότητα και ευφάνταστες ιδέες, κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο έπακρο την επιστήμη της και να κατασκευάσει ένα υπερπολύτιμο όργανο, απαραίτητο για την ασφάλεια ανθρώπων και εξοπλισμού στα διαστημικά ταξίδια.

Η NASA, όσο και άλλοι σημαντικοί διαστημικοί οργανισμοί, αναγνώρισαν τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη, κι «αγκάλιασαν» αμέσως τη Μαριάνθη Φραγκοπούλου, η οποία πλέον αποτελεί αναπόσπαστο στέλεχος τους για όλες τις επερχόμενες αποστολές! Εξαιρετικό γεγονός για την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας, έπειτα κι από το γνωστό... «κάζο» με τη fake συνεργάτιδα της NASA, που εξέθεσε πολλούς...
Πρόκειται για ένα καινοτόμο δοσίμετρο, το οποίο μετρά και καταγράφει με απίστευτη ακρίβεια, σε πραγματικό χρόνο, τις ακτινοβολίες που δέχονται στο διάστημα οι αστροναύτες, τα διαστημόπλοια, και τα ευαίσθητα όργανά τους. Είναι το δοσίμετρο που στις αρχές του 2020 θα «φορούν» τα ανθρώπινα (γυναικεία για την ακρίβεια) ομοιώματα που θα στείλουμε στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής «Άρτεμις 1» και στη συνέχεια θα φορέσει το διαστημόπλοιο Orion, που θα ταξιδέψει μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο σκάφος που μπορεί να μεταφέρει ανθρώπινη ύπαρξη στο Διάστημα!
Γιατί συγκεκριμένα γυναικεία ομοιώματα; Διότι πλέον η NASA θέλει να γνωρίζει ειδικά τις αντοχές του γυναικείου οργανισμού, καθώς σε αυτή τη νέα εποχή, θα στέλνει και γυναίκες στο διάστημα!
Η χρησιμότητα αυτού του ανιχνευτή και καταγραφέα είναι προφανής: Με βάση τις μετρήσεις του θα λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται στις διαστημικές αποστολές, καθώς η εξωγήινη ακτινοβολία ως γνωστόν είναι θανατηφόρα για τους ανθρώπους αλλά και καταστροφική για τα ανθρώπινα κατασκευάσματα. 
Η Μαριάνθη Φραγκοπούλου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Πυρηνική Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη δεκαετία (σήμερα το βιογραφικό της αριθμεί... 33 σελίδες!) και ασχολήθηκε επισταμένως με τις ακτινοβολίες. Διέγνωσε την ανάγκη ακριβέστερου εντοπισμού και καταγραφή τους, και με τη συσκευή της, βάρους μόλις 23 γραμμαρίων και μεγέθους ελάχιστων εκατοστών, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια πραγματική «ασπίδα» για τους αστροναύτες μας.
Το 2018, έχοντας πλέον πειστεί και η ίδια μέσω των επαφών της σε ανώτατο επίπεδο στην επιστημονική κοινότητα για τη σημασία της ανακάλυψής της, ίδρυσε την start-up εταιρεία HERADO μέσω της οποίας προωθείται μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη αλλά και η αξιοποίηση αυτής της καινοτόμου συσκευής.  
Μεταξύ του Χιούστον, της Ευρώπης και της... Κηφισιάς, η Μαριάνθη Φραγκοπούλου βρέθηκε στο στούντιο του zougla.gr και μας μίλησε για την τόσο καθοριστική συμβολή της στο «μεγαλύτερο πρόγραμμα της NASA που έγινε ποτέ».
Παγκόσμιο Διαστημικό Συνέδριο για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Στο Συνέδριο, που έγινε υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T.) και του Δήμου Αθηναίων, συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από όλους τους διαστημικούς οργανισμούς όπως οι NASA, ESA, DLR, Canadian Space Agency, Roscosmos, Jaxa, ISA, καθώς και η Lockheed Martin, με τη συνεργασία της οποίας κατασκευάζεται το διαστημόπλοιο της NASA για την αποστολή «Artemis-1».
Μάλιστα, το καινοτόμο δοσίμετρό της έχει εφαρμογή και εντός των... τειχών, καθώς ήδη υπάρχει ζήτηση για την αξιοποίησή του σε μια πλειάδα τομέων, όπως στα νοσοκομεία, στην αεροναυπηγική, στον στρατό, στα λιμάνια, στη διαχείριση απορριμμάτων και πολλά άλλα. Υπολογίζεται, δε, ότι η συγκεκριμένη συσκευή απευθύνεται σε μια αγορά ύψους περίπου 180 δισεκατομμυρίων ευρώ! 
Όσο για τη θέση της HERADO και όσα μπορεί να προσφέρει σε αυτή την αγορά (και κατ΄επέκταση και στην οικονομία της χώρας μας), η Μαριάνθη Φραγκοπούλου λέει ότι «η επιχειρηματική χρηματοδότηση της HERADO, όσο και η κεφαλαιακή της επάρκεια, διασφαλίζονται και προέρχονται, αποκλειστικά, από ίδια κεφάλαια, όσο κι αν αυτό σας κάνει εντύπωση. Εν κατακλείδι, εξακολουθούμε να είμαστε start-up. Σας διαβεβαιώ, όχι για πολύ»...

zougla.gr