Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Η Enel εγκαινίασε το μεγαλύτερο πάρκο αιολικής ενέργειας


gkat_21_1610_page_1_image_0001

Χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ από την Enel. Τελικά το πάρκο Καφηρέας εγκανιάστηκε την Τρίτη από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρείας, Αντόνιο Καμισέκρα. Το πάρκο, κόστους 300 εκατ. ευρώ, έχει εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW. Καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης 130.000 νοικοκυριών και συμβάλλει στο 4% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας.


Εγκαινιάστηκε χθες το μεγαλύτερο πάρκο παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το πάρκο Καφηρέας, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που δημιούργησε στην Εύβοια η Enel Green Power Hellas (EGPH), εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Αντόνιο Καμισέκρα.
Το πάρκο έχει εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW και κόστος 300 εκατ. ευρώ.  Καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης 130.000 νοικοκυριών και συμβάλλει στο 4% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας. Παράλληλα, εξοικονομεί ρύπους (CO2) 315.000 τόνων ετησίως.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Εγκαινιάστηκε χθες το μεγαλύτερο πάρκο παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το πάρκο Καφηρέας, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που δημιούργησε στην Εύβοια η Enel Green Power Hellas (EGPH), εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Αντόνιο Καμισέκρα.Το πάρκο έχει εγκατεστημένη ισχύ 154,1 MW και κόστος 300 εκατ. ευρώ.  Καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης 130.000 νοικοκυριών και συμβάλλει στο 4% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας. Παράλληλα, εξοικονομεί ρύπους (CO2) 315.000 τόνων ετησίως.
Μιλώντας ο κ. Μητσοτάκης στα εγκαίνια, χαρακτήρισε τη νέα μονάδα της Enel ένα έργο με «αιχμή τον άνεμο», που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον 21ο αιώνα. «Δεν γυρνάμε την πλάτη μας στο αύριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το αύριο αυτό γράφεται με πέντε πεζά γράμματα που υπαγορεύουν τρία κεφαλαία γράμματα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Υπογράμμισε, επίσης, τη στρατηγική της χώρας, η οποία θέλει την απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από την καύση άνθρακα μέχρι το 2028. Η στρατηγική αυτή, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα φέρει την Ελλάδα στην πρωτοπορία της εξέλιξης, από ουραγός που είναι σήμερα.

Τη μονάδα εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Green Power Αντόνιο Καμισέκρα.
Ο κ. Μητσοτάκης,  ωστόσο, επέκρινε το γεγονός ότι ο Καφηρεύς χρειάστηκε 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. «Η δουλειά μας πλέον είναι να φέρουμε νέα έργα (ΑΠΕ) που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαιτούν μία δεκαετία (ανάπτυξης)», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα δουλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί (μέσα στο 2020) ένα νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, το οποίο σήμερα απουσιάζει. Ο πρωθυπουργός τέλος σημείωσε ότι τέτοιου είδους έργα, φέρνουν την «επενδυτική άνοιξη» στη χώρα, έπειτα από ένα επενδυτικά μακρύ χειμώνα.
Η δημιουργία του αιολικού πάρκου Καφηρέα, ήταν μια έμπνευση του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε επτά διακριτά αιολικά πάρκα, συν ένα επιπλέον που συνεχίζει να κατασκευάζεται και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η ιταλική εταιρεία Enel, πριν από μερικά χρόνια απέκτησε τη συμμετοχή της Copelouzos Group στο έργο και την κυριότητα του 100% των επτά αιολικών πάρκων που απαρτίζουν σήμερα το πάρκο ανεμογεννητριών που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Οχη.
Το έργο περιλαμβάνει 67 ανεμογεννήτριες ύψους 65 μ. η κάθε μία, με μήκος πτερυγίου 34 μ. και εγκατεστημένη ισχύς 2,30 MW. Στο ίδιο έργο συμπεριλαμβάνονται δύο υποσταθμοί υψηλής τάσης στη Εύβοια, υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική) και ενεργειακές συνδέσεις μήκους άνω των 500 χλμ. Συγκεκριμένα, για τη διασύνδεσή της στο εγχώριο δίκτυο, η μονάδα αξιοποιεί 450 χλμ. καλωδίωσης μέσης τάσης (30 kV) και περίπου 80 χλμ. καλωδίωσης υψηλής τάσης (150 kV). Από αυτά τα 45 χλμ. αφορούν την υποθαλάσσια ζεύξη Καρύστου (Εύβοια) - Ραφήνας (Αττική) και τα υπόλοιπα σε υπόγειες επί εδάφους συνδέσεις.
Μιλώντας ο επικεφαλής της Enel Green Power κ. Καμισέκρα, χαρακτήρισε τον Καφηρέα το έργο που εξελίχθηκε ως  σύμβολο της… υπομονής και της επιμονής από την πλευρά της ιταλικής εταιρείας. Ο ίδιος, πάντως, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι αντίστοιχες καθυστερήσεις εμφανίζονται και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης  της Ιταλίας, παρόλο που στη χώρα μας είναι πιο συχνές. «Δεν θέλω να φανώ επικριτικός για την Ελλάδα, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αγκάλιασε το έργο», είπε χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Επίσης, πρόσθεσε ότι η μοναδική στιγμή που αισθάνθηκε ότι κινδύνευσε περισσότερο από ποτέ να ναυαγήσει η επένδυση ήταν στα μέσα του 2017, όταν κάποιοι κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ, κατά των έργων που μόλις είχαν ξεκινήσει.
Η Enel  θα πουλά σε συμφωνημένη τιμή την παραγόμενη ενέργεια (483 GWh ετησίως) για τα επόμενα 20 έτη. Το 3% των ακαθάριστων εσόδων θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία και στο πράσινο ταμείο, ενώ η εταιρεία για την κατασκευή του πάρκου δημιούργησε ή αναβάθμισε δασικούς δρόμους μήκους περίπου 100 χλμ. Για την κατασκευή του πάρκου απασχολήθηκαν 1.200 άτομα, το 45% των οποίων προερχόταν από την τοπική κοινωνία, ενώ ένας πολύ σημαντικός αριθμός ντόπιων συνεχίζει να εργάζεται για τη συντήρηση και  λειτουργία του.

kathimerini