Οι Έλληνες αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την έρευνα που είχε διακοπεί μετά το 2017
Tο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει την τιμή και τη χαρά να στηρίζει εκ νέου με τις δυνάμεις του την έρευνα στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το εμπορικό πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ., μεταφέροντας ένα μοναδικό φορτίο, θα γίνει και πάλι το «θέατρο των επιχειρήσεων» των αρχαιολόγων, προκειμένου να συνεχίσει η έρευνα που είχε διακοπεί μετά το 2017.
Η επί χρόνια Διευθύντρια της έρευνας Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναλαμβάνει δράση πλαισιωμένη από μια εξαιρετική διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, τεχνικοί δύτες, κινηματογραφιστές, καθώς και τεραμελής ομάδα βαθυκαταδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
Στόχος της πολυαναμενόμενης αρχαιολογικής έρευνας που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες είναι η ανέλκυση εντοπισμένων αρχαιοτήτων, η επικαιροποίηση της σχεδιαστικής αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου και η αξιολόγηση της κατάστασης του περίφημου ναυαγίου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας δραστηριότητας.
Πολύτιμος συνεργάτης για την προσεχή ερευνητική εξόρμηση είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο παραχωρεί για τις ανάγκες της έρευνας το πλοίο «Typhoon». Ο Τυφώνας προσδίδει πλέον άλλη διάσταση στην όλη ερευνητική προσπάθεια καθώς, πέραν του μεγέθους του, έχει τη δυνατότητα να διατηρείται ακίνητος πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού, επιτρέποντας στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο.
Είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική έρευνα επί του πεδίου αποτελεί αμιγώς ελληνική επιχείρηση, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι εθνικές μας δυνατότητες στις ενάλιες έρευνες όχι απλώς υπάρχουν, αλλά με κατάλληλη συνέργεια και καλό συντονισμό, μπορούν να είναι εφάμιλλες, αν όχι καλύτερες από αντίστοιχες δυνατότητες ξένων φορέων.