Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Ο ξυλοδαρμός που μετέτρεψε έναν άνδρα σε μαθηματική ιδιοφυΐα (βίντεο)


Το 2002, δύο άνδρες επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Jason Padgett, έξω από ένα μπαρ, αφήνοντας τον με μια σοβαρή διάσειση και μετατραυματική διαταραχή. Η ιστορία σε κάθε άλλη περίπτωση θα τέλειωνε εδώ και θα έμπαινε στα ψιλά στις ειδήσεις και τις εφημερίδες. Όμως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν μόνο η αρχή που μετέτρεψε τον Padgett σε μια μαθηματική ιδιοφυΐα που βλέπει τον κόσμο μέσα από το φακό της γεωμετρίας.
Ο Padgett, πωλητής επίπλων από την Tacoma της Ουάσιγκτον, ανέπτυξε την ικανότητα να απεικονίζει στο μυαλό του σύνθετα μαθηματικά αντικείμενα και έννοιες της φυσικής. Ο τραυματισμός, αν και καταστροφικός, φαίνεται να έχει ξεκλειδώσει μέρος του εγκεφάλου του που κάνει τα πάντα στον κόσμο του να φαίνεται ότι έχουν μια μαθηματική δομή.


"Βλέπω τα σχήματα και τις γωνίες παντού στην πραγματική ζωή, από τη γεωμετρία ενός ουράνιου τόξου μέχρι τα fractals στο νερό. Είναι πραγματικά όμορφο."


Ο Padgett είναι ένα από τα σπάνια άτομα με επίκτητο συναισθηματικό σύνδρομο στο οποίο ένα φυσιολογικό άτομο αναπτύσσει τεράστιες ικανότητες μετά από σοβαρό τραυματισμό. Άλλοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει αξιόλογες μουσικές ή καλλιτεχνικές ικανότητες, αλλά λίγοι άνθρωποι έχουν αποκτήσει τις μαθηματικές ικανότητες του Padgett.


Έως σήμερα οι ερευνητές έχουν καταλάβει ποια μέρη του εγκεφάλου αναπροσαρμόστηκαν για να επιτρέψουν τέτοιες δεξιότητες και τα ευρήματα δείχνουν ότι τέτοιες δεξιότητες μπορεί να βρίσκονται σε αδράνεια σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους.


Ένα καταπληκτικό μυαλό

Πριν από τον τραυματισμό, ο Padgett δεν είχε ανοίξει βιβλίο και τα μόνο μαθηματικά που έκανε ήταν στο σχολείο. Όλα αυτά θα άλλαζαν τη νύχτα της επίθεσης του. Ο Padgett χτυπήθηκε έξω από ένα μπαρ όταν δύο τύποι άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν στο κεφάλι.


Λίγο μετά την επίθεση άρχισε να παρατηρεί ότι όλα έμοιαζαν διαφορετικά ενώ απέκτησε μια καταπληκτική ικανότητα μαθηματικής σχεδίασης. Έτσι άρχισε να σχεδιάζει κύκλους γύρω από επικαλυπτόμενα τρίγωνα, που τον βοήθησαν να καταλάβει την έννοια του pi.


Οι αξιοθαύμαστες ικανότητες του Padgett συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των νευροεπιστημόνων που ήθελαν να καταλάβουν πώς τις ανέπτυξε.

Ο Berit Brogaard, καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον εγκέφαλο του Padgett με λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να καταλάβουν πώς απέκτησε τις δεξιότητες που του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται μαθηματικούς τύπους ως γεωμετρικά σχήματα.


Οι σαρώσεις έδειξαν σημαντική δραστηριότητα στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του Padgett, όπου οι μαθηματικές δεξιότητες έχουν αποδειχθεί ότι κατοικούν. Το μυαλό του φωτίστηκε πιο έντονα στον αριστερό βρεγματικό φλοιό, μια περιοχή πίσω από το στέμμα του κεφαλιού, που είναι γνωστό ότι ενσωματώνει πολλαπλές πληροφορίες.


Όμως κάθε τι νέο έχει και ένα κόστος. Στην περίπτωση του ο Padgett ανέπτυξε αρκετά σοβαρή μετατραυματική και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εμφανιστεί στο κοινό. Παρόλα αυτά δεν θα άλλαξε τις νέες του ικανότητες για τίποτα.
pronews