Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Οι Κινέζοι ξεκίνησαν να μαζεύουν δεδομένα από την αόρατη πλευρά της Σελήνης


Τη συλλογή δεδομένων από την αόρατη πλευρά της Σελήνης ξεκίνησε το ρομποτικό όχημα Jadehase 2, το όχημα το οποίο μετέφερε ο κινεζικός δορυφόρος Chang’e 4, ο οποίος εδώ και κάποιες ώρες έχει προσεδαφιστεί στην πλευρά του φεγγαριού που δεν μπορούμε να δούμε.

Στις εικόνες που έφτασαν στη Γη, το ρομποτικό όχημα εμφανίζεται να έχει ξεδιπλώσει τα ηλιακά του κάτοπτρα.
Το Jadehase 2 έχει έξι ανεξάρτητης κίνησης τροχούς και μπορεί να ταξιδέψει έως και 200 μέτρα την ώρα. Το όχημα μπορεί να ανέλθει σε κλίσεις έως 20 μοιρών και να ξεπεράσει εμπόδια μεγέθους έως και 20 εκατοστών. Η επιφάνεια στο πεδίο προσεδάφισης είναι αρκετά μαλακή, δήλωσε ο Σεν Χενρονγκ , ο οποίος σχεδίασε το όχημα. «Είναι σαν να κινείται στο χιόνι», επισήμανε στην κινεζική κρατική τηλεόραση.
«Ένα μικρό βήμα για το ρομποτικό όχημα, ένα γιγάντιο άλμα για το κινεζικό έθνος», σημείωσε ο επικεφαλής σχεδιαστής του οχήματος, Γου Γουειρέν, παραφράζοντας τα λόγια του Αμερικανού αστροναύτη, Νιλ Αρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που είχε πατήσει στο φεγγάρι πριν περίπου 50 χρόνια.
Η Κίνα, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ, είναι η τρίτη χώρα που έχει καταφέρει να προσσεληνώσει ένα όχημα στο φεγγάρι, όμως έγινε η πρώτη που το έκανε στην αόρατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στον κρατήρα Άιτκεν, κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού. Η κινεζική κρατική τηλεόραση μίλησε για μια ιστορική ημέρα.
Όπως ανακοίνωσε η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) και σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 θα διερευνήσει τη γεωλογική σύσταση της Σελήνης και θα κάνει βιολογικά πειράματα.