Για να γιορτάσει το ηλιοβασίλεμα «νούμερο 5000», που κατέγραψε το διαστημόπλοιο της NASA, Opportunity, ερευνητές του Anglia Ruskin University και του Πανεπιστημίου του Exeter, μετέτρεψαν την φωτογραφία του σε ήχο.
Όπως αναφέρει το Business Insider, οι καθηγητές Ντομένικο Βισικάντσα και Τζενεβίν Γουίλιαμς «σκάναραν» προσεκτικά μία φωτογραφία του αρειανού ηλιοβασιλέματος, παίρνοντας όλες τις πληροφορίες για την φωτεινότητα, το χρώμα και συνδυάζοντας τες με την μορφολογία του εδάφους.
Χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο αναθέτοντας σε κάθε στοιχείο της φωτογραφίας μία συγκεκριμένη συχνότητα και μελωδία. Η διαδικασία ονομάζεται «εικονική ηχοποίηση» και χρησιμοποιείται σε πολλά επιστημονικά πεδία.
Όπως δήλωσε ο Βιτσικάντσα «είναι μία πολύ ευέλικτη τεχνική», η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της επιφάνειας, της ατμόσφαιρας και του καιρού των πλανητών.
«Στην υγεία, μπορεί να προσφέρει νέες μεθόδους ανάλυσης της συχνότητας διάφορων μορφών και χρωμάτων, βοηθώντας στην ανάλυση ιατρικών φωτογραφιών», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Στον Άρη, χρησιμοποιήθηκε για να καταγράψει πώς ακούγεται ένα ηλιοβασίλεμα στον Κόκκινο Πλανήτη, το οποίο μπορείτε να ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.
Οι αργόσυρτες μελωδίες προέρχονται από τα σκοτεινά σημεία της φωτογραφίας, ενώ αντίθετα τα φωτεινά χρώματα «ευθύνονται» για τις υψηλότερες συχνότητες
Η NASA ελπίζει πώς το «Mars Soundscapes», όπως ονομάστηκε το κομμάτι, δεν θα είναι το «κύκνειο άσμα» του Opportunity, καθώς το σήμα του έχει χαθεί περίπου από το Μάιο.
kathimerini