Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

H ζώνη των αστεροειδών ενδέχεται να προήλθε από αρχαίους πλανήτες


Η ζώνη των αστεροειδών στις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος, ενδέχεται να προέρχεται από τα απομεινάρια πέντε ή έξι αρχαίων πλανητών. 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ, το σύνολο των αστεροειδών και των μετεωριτών που καταγράφονται στη ζώνη των αστεροειδών στα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος φαίνεται να προέρχονται από πέντε ή έξι αρχαίους πλανήτες.
Αυτό το στοιχείο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους μετεωρίτες και τους αστεροειδείς, μιας και από εκείνους θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση των τωρινών ουράνιων σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος.

Πρωτοπλανήτες που είχαν σχηματιστεί στις απαρχές του Ηλιακού μας Συστήματος είχαν ξεκινήσει να συγκρούονται μεταξύ τους, στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα τον τελικό σχηματισμό των γνωστών σε εμάς πλανητών. Μερικοί από αυτούς τους πρωτοπλανήτες είχαν βίαιες συγκρούσεις με υπάρχοντα ουράνια σώματα, όπως είναι η Γη, ο Ουρανός και ο Άρης, και τα απομεινάρια τους κατέληξαν στη μορφή των φεγγαριών που είναι σήμερα γνωστά σε τροχιά γύρω από διάφορους πλανήτες.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ εξέτασαν περισσότερους από 200.000 αστεροειδείς, τους οποίους έχουν κατατάξει σε πέντε γνωστές οικογένειες, πιστοποιώντας την κοινή καταγωγή τους, στοιχείο που συνηγορεί υπέρ του σεναρίου που έχουν διαμορφώσει οι επιστήμονες για την ύπαρξη των αρχαίων πλανητών τις πρώτες ημέρες του Ηλιακού μας Συστήματος.

pestaola.gr