Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Νέα φάρμακα κατά καρκίνου του προστάτη

Ο Ρον Σκολαμιέρ, ο οποίος παίρνει το πειραματικό
 αντικαρκινικό φάρμακο apalutamide, στο σπίτι του
στο Μάρσφιλντ της Μασαχουσέτης.

Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη η θεραπεία των οποίων αποτελεί απόλυτη πρόκληση. Περίπου 150.000 άνδρες, σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο νοσούν από καρκίνο του προστάτη που δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική ορμονική θεραπεία, αλλά ο οποίος δεν έχει ξεφύγει τόσο ώστε να γίνεται ορατός στις μαγνητικές τομογραφίες. Αυτοί οι ασθενείς βιώνουν μια επικίνδυνη ισορροπία που καταλήγει με τον καρκίνο να κάνει μεταστάσεις στα οστά, στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα προκαλώντας συχνά έντονους πόνους.

Σήμερα, οι ειδικοί διαθέτουν τα αποτελέσματα δύο ανεξάρτητων κλινικών δοκιμών που αποδεικνύουν ότι δύο διαφορετικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους χαρίζοντάς τους τουλάχιστον δύο χρόνια ζωής προτού ο καρκίνος τους κάνει μετάσταση. Αυτό σημαίνει ότι περνούν δύο χρόνια προτού ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα εμφανιστούν και ο ασθενής χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες.
Οι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 ασθενείς από όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη στο Συμπόσιο Ουρογεννητικών Καρκίνων στο Σαν Φρανσίσκο. Χρησιμοποιήσαν δύο παρόμοια φαρμακευτικά σκευάσματα, αναστολείς υποδοχέων ανδρογόνων, που παρεμποδίζουν την τεστοστερόνη από το να συνδέεται με τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη και να εισάγεται σε αυτά. Η μελέτη του πειραματικού φαρμάκου apalutamide δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο New England Journal of Medicine. Η άλλη μελέτη ενός φαρμάκου που ονομάζεται enzalutamide και έχει πάρει έγκριση για τη θεραπεία καρκίνου του προστάτη που έχει κάνει μετάσταση δεν έχει ακόμα ελεγχθεί.
Στατιστικά
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος καρκίνος στους άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία υπολογίζει ότι το 2018 θα καταγραφούν 164.690 νέα κρούσματα και 29.430 θάνατοι από καρκίνο του προστάτη. Παγκοσμίως καταγράφηκαν 1,1 εκατ. νέα κρούσματα και περίπου 307.000 θάνατοι το 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι άνδρες που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, είτε χειρουργική επέμβαση είτε ακτινοβολία, αλλά κατόπιν παρουσίασαν αύξηση του αντιγόνου του προστάτη (PSA), μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη. Κανείς τους δεν αντέδρασε θετικά στη συμβατική θεραπεία για την αναστολή απελευθέρωσης τεστοστερόνης, που λέγεται θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων. Παγκοσμίως, περίπου 200.000 από τα 4 εκατ. άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη έχουν αυτή τη διάγνωση.
Στις μελέτες τα δύο τρίτα των ανδρών έλαβαν αναστολέα υποδοχέα ανδρογόνων, ενώ εξακολούθησαν τη θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων. Στη μελέτη των ανδρών που λάμβαναν apalutamide χρειάστηκε να περάσουν κατά μέσον όρο 40,5 μήνες, προκειμένου ο καρκίνος να μπορεί να αποτυπωθεί στις μαγνητικές τομογραφίες. Στους άνδρες που λάμβαναν ψευδοφάρμακο ο καρκίνος έκανε μετάσταση ύστερα από 16,2 μήνες. Στη μελέτη του enzalutamide ο καρκίνος χρειάστηκε 36,6 μήνες για να κάνει μετάσταση στους άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο και 14,7 μήνες σε αυτούς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο.
Κι οι δύο μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από τις εταιρείες που παρασκευάζουν τις φαρμακευτικές ουσίες, την Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson για το apalutamide και την Pfizer και Astellas Pharma για το enzalutamide.
kathimerini