Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

«Φρενίτιδα» στην NASA: Εξετάζουν εξονυχιστικά τον «μονόλιθο» αστεροειδή μετά την ανακάλυψη των 2 «κατοικήσιμων» πλανητών

Οι πρώτες παρατηρήσεις - με ραδιοτηλεσκόπιο του προγράμματος Breakthrough Listen - στον ασυνήθιστο αστεροειδή Οουμουαμούα που μοιάζει με πούρο δεν δείχνουν κάποια σημάδια εξωγήινης τεχνολογίας αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για αυτόν τον «μονόλιθο» του διαστήματος.

Άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΑSA για ανακάλυψη δύο πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή «όπως την ξέρουμε», στο ίδιο ηλιακό σύστημα δείχνει ότι ακόμα δεν διαθέτουμε τα μέσα για να ξέρουμε τι συμβαίνει έξω από τον πλανήτη μας με ακρίβεια και σαφήνεια.
Πάντως ο ίδιος ο Στέφεν Χόκινγκ θεωρεί  τον αστεροειδή αυτόν «διαστημόπλοιο με χαλασμένες μηχανές» αιτιολογώντας έτσι ότι δεν πρόκειται να εκπέμψει κανένα σήμα που να μπορούμε να το εντοπίσουμε.
But on closer inspection of the ‘comet’, scientists, including a group backed by Stephen Hawking, claimed there was something odd about it and are now examining whether it is an alien space ship.
One researcher, Dr Jason Wright of Penn State University is convinced the object is an extra-terrestrial craft, and says the way the object moves suggests its engine has broke.
Έτσι, σε πρώτη φάση η μελέτη θα συνεχισθεί, για τον  «επισκέπτη» που τρύπωσε ξαφνικά στη «γειτονιά» μας από το διαστρικό χώρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς αν πρόκειται για διαστημικό βράχο τότε σίγουρα έχει πολύ περίεργο σχήμα.
Ο αστεροειδής, που είχε αρχικά γίνει αντιληπτός τον Οκτώβριο, έχει μήκος περίπου 400 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων. Ένα τόσο επίμηκες σχήμα δεν έχει ποτέ έως τώρα παρατηρηθεί σε αστεροειδή.
Το Πρόγραμμα Breakthrough Listen, που αναζητά ίχνη εξωγήινης νοημοσύνης στο σύμπαν, αποφάσισε να «τσεκάρει» τον αστεροειδή με το μεγάλο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ της Δυτικής Βιρτζίνια. Ανακοίνωσε ότι έως τώρα δεν προκύπτει κάτι «ύποπτο», όπως κάποια εκπομπή τεχνητών ραδιοκυμάτων από τον Οουμουαμούα (σημαίνει «αγγελιοφόρος» στα χαβανέζικα) στις συχνότητες των 1,7 έως 2,6 GHz.
«Ο Οουμουαμούα πιθανότατα είναι ένας αστεροειδής που εκτοξεύθηκε από το μητρικό άστρο του στη διάρκεια κάποιου χαοτικού συμβάντος πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και τελικά τυχαία βρήκε το δρόμο για το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε ο ‘Αντριου Σίμιον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, συνεργαζόμενος ερευνητής του Breakthrough, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), o επιμήκης αστεροειδής ταξιδεύει με ταχύτητα 38,3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 200 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Τον Ιανουάριο 2019 θα έχει πια απομακρυνθεί πέρα από τον Κρόνο.
Πάντως ο αστεροειδής-πούρο θυμίζει πάρα πολύ τον «μονόλιθο» της θρυλικής ταινίας του Stanley Kubrick «Οδύσσεια του Διαστήματος 2001».
Η ιστορία εστιάζει στην επαφή του ανθρώπου σε όλη την ιστορία του κόσμου με μυστηριώδεις μαύρους μονόλιθους που φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Το έτος 2001 ένας τέτοιος μονόλιθος εμφανίζεται στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης και ένας άλλος σε τροχιά γύρω από τον Δία. Το διαστημόπλοιο Ντισκάβερι 1 με τους αστροναύτες Ντέιβιντ Μπόουμαν και Φρανκ Πόουλ ξεκινάει ένα ταξίδι χρόνων για να τον προσεγγίσει και να τον ερευνήσει.

Ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η NASA. Η ανακάλυψη δύο νέων πλανητών γύρω από το αστέρι Kepler-90, που μοιάζει με τον δικό μας Ήλιο, σημαίνει ότι το μακρινό ηλιακό σύστημα έχει τόσους πλανήτες, όσους το δικό μας και άρα πιθανότατα φιλοξενεί ζωή.

Τι είδους ζωή, θα το μάθουμε μελλοντικά.
Ο Kepler και το ηλιακό του σύστημα ήταν ήδη γνωστά, ωστόσο η «επαναστατική» ανακάλυψη των αστρονόμων είναι οι δύο νέοι κόσμοι που είναι άγνωστο τι είδους ζωή περιέχουν.
Αν είναι νοήμονα ζωή, αν υπάρχουν άλλοι πολιτισμοί σαν τον γήινο ή αν απλά υπάρχει ζωή είτε είναι μικροοργανισμοί είτε ζώα.
Το ηλιακό σύστημα απέχει 2.500 έτη φωτός από τη Γη, γεγονός που αποκλείει το ταξίδι εκεί με τα υπάρχοντα συστήματα.
Ωστόσο, στη NASA συνεχίζουν να μελετούν για ύπαρξη πιθανής εξωγήινης ζωής στους οκτώ πλανήτες του Kepler-90.
Οι πλανήτες είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από τον ήλιο τους, με τη θερμοκρασία να είναι υψηλή που σημαίνει ότι αν υπάρχει ζωή δεν είναι με τη μορφή που ξέρουμε. 
Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχουν ολόκληροι κόσμοι και ηλιακά συστήματα «κρυμμένα» μέσα στα στοιχεία, που έχουν ήδη συλλέξει οι επιστήμονες, αλλά δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να «παρατηρήσουν», ακριβώς γιατί τα «σημάδια» ήταν τόσα πολλά, που δεν ήξεραν από πού ν' αρχίσουν!
Συνεπώς έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε και καλό θα είναι να μη βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα.
πηγη: pronews