Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Η άβυσσος του Χράνιτσε, το βαθύτερο υποβρύχιο σπήλαιο στο κόσμο


Ένα σπήλαιο στην Τσεχία, το Χράνιτσε Πρόπαστ, πλημμυρισμένο με νερό που φθάνει σε βάθος των 404 μέτρων, θεωρείται εδώ και λίγες ημέρες το βαθύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου αφαιρώντας τα πρωτεία από τα 392 μέτρα βάθους του σπηλαίου Ποτσο δελ Μέρο της Ιταλίας.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξερεύνηση του σπηλαίου από Πολωνούς και Τσέχους σπηλαιοκαταδύτες με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV), καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο.

Η ανακάλυψη, κοντά στην πόλη Χράνιτσε της ανατολικής Τσεχίας, έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε -με κάποια υπερβολή- ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα».
Για πρώτη φορά ο Σταρνάφσκι είχε μπει στο ασβεστολιθικό σπήλαιο το 1999 και έκτοτε το εξερευνά συνεχώς. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.
Οι σπηλαιολόγοι βρήκαν στο βυθό του σπηλαίου πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, μια ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του.
Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.
Πηγή ΑΜΠΕ