Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Έλληνας ερευνητής δημιουργεί σύστημα για τον έλεγχο ρομπότ με τον εγκέφαλο


Έλληνας ερευνητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψε πώς να ελέγχει πολλαπλά ρομποτικά drones χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Ο χειριστής φοράει ένα καπέλο εφοδιασμένο με 128 ηλεκτρόδια, το οποίο είναι συνδεδεμένο  σε έναν υπολογιστή. Η συσκευή καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, όταν ο χειριστής μετακινεί ένα χέρι ή σκέφτεται κάτι, ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ανάβουν.

«Μπορώ να δω αυτή την εγκεφαλική δραστηριότητα από έξω. Στόχος μας είναι να αποκωδικοποιήσουμε αυτή τη δραστηριότητα για τον έλεγχο των μεταβλητών για τα ρομπότ» δήλωσε ο Παναγιώτης Αρτεμιάδης, διευθυντής του εργαστηρίου Human-Oriented Robotics and Control και βοηθός καθηγητής της Μηχανικής και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών της Ύλης, Μεταφορών και Ενέργειας στις Σχολές Μηχανικών Ira A. Fulton.
«Αν ο χρήστης σκέφτεται τη μείωση της συνοχής μεταξύ των drones, της διασποράς τους δηλαδή, ξέρουμε ποιο μέρος του εγκεφάλου ελέγχει αυτή τη σκέψη» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.
Ένα ασύρματο σύστημα στέλνει τη σκέψη αυτή στα ρομπότ.
«Έχουμε ένα σύστημα σύλληψης της κίνησης, το οποίο ξέρει που είναι οι άκρες του drone και αλλάζουμε την απόστασή τους, και αυτό είναι όλο», είπε.
Μέχρι τέσσερα μικρά ρομπότ, μερικά από τα οποία πετούν, μπορεί να ελεγχθούν με διεπαφές εγκεφάλου. Τα χειριστήρια δεν λειτουργούν, επειδή μπορούν να ελέγχουν μόνο ένα σκάφος τη φορά.
«Δεν μπορείς να κάνεις κάτι συλλογικά με ένα joystick. Αν θέλετε να συρρέουν γύρω από μια περιοχή και να διαφυλάξετε αυτή την περιοχή, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό.» τονίζει ο Αρτεμιάδης.
Για να τα μετακινήσετε, ο χειριστής παρακολουθεί μια οθόνη και σκέφτεται τα drones να εκτελούν διάφορες κινήσεις.
Ο Αρτεμιάδης έχει ασχοληθεί με τις διεπαφές εγκεφάλου προς μηχανές από τότε που ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 2009 και ειδικότερα με τις νευρικές διεπαφές με ρομποτικά χέρια και μπράτσα.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2-3 δεκαετιών έχει υπάρξει εκτεταμένη έρευνα για την ενιαία διεπαφή εγκεφάλου – μηχανής, όπου μπορείτε να ελέγξετε ένα μόνο μηχάνημα», είπε.
Πριν από μερικά χρόνια, είχε την ιδέα να πάει σε πολλά μηχανήματα. Είναι μέρος μιας τάσης στη ρομποτική και την εξερεύνηση του διαστήματος: Αντί να φτιάξεις ένα τεράστιο ακριβό μηχάνημα ή αεροπλάνο ή διαστημικά οχήματα, οι ερευνητές φτιάχνουν πολλά μικρά και φθηνά.
«Αν χάσεις τα μισά από αυτά, δεν έχει τόση σημασία»διευκρινίζει ο ερευνητής.
Εργάστηκε με τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας για το θέμα αυτό. Το διετές πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Defense Advanced Research Projects του Τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πιλότοι ήταν επιφυλακτικοί. Κύριες αντιρρήσεις τους ήταν τι θα συνέβαινε αν σκεφτεί ο χειριστής κάτι άλλο, ενώ έχει τον έλεγχο των drones.
Το επόμενο βήμα στην έρευνα του Αρτεμιάδη είναι πολλά άτομα που θα ελέγχουν πολλαπλά ρομπότ. Ο ίδιος σχεδιάζει να προχωρήσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο πειραματικό χώρο. Στο μέλλον, βλέπει τα σμήνη από drone να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες, όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης.
http://www.ellines.com/