Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Η Space X κοιτά πλέον προς τον Αρη -VIDEO




Ο Falcon 9 απογειώθηκε, μετέφερε με ασφάλεια το φορτίο του και επέστρεψε στη Γη και τώρα η εταιρεία του Ιλον Μασκ βάζει πλώρη για έναν πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο στόχο, τον κόκκινο πλανήτη και την κατάκτησή του από τον άνθρωπο




Με ελάχιστα εμφανή προβλήματα και σχεδόν έτοιμος για εκ νέου χρήση ολοκλήρωσε την αποστολή του ο Falcon 9, ο επαναχρησιμοποιούμενος πύραυλος που ανέπτυξε η Space X του Ιλον Μασκ.
Ο ίδιος ο αρκετά περήφανος ιδιοκτήτης της εταιρείας έσπευσε να ανεβάσει τη σχετικήφωτογραφία στο Instagram: «Καμιά ζημιά δεν βρέθηκε» σχολίασε.
Το πότε θα γίνει η επόμενη αποστολή δεν είναι ακόμη γνωστό, γράφει το Verge, ωστόσο, η επιτυχημένη πρώτη δοκιμή δείχνει ότι είναι εφικτή η επαναχρησιμοποίηση σε σύντομο διάστημα. Το Gizmodo προσθέτει ότι ο συγκεκριμένος φορέας μπορεί να μην πετάξει ξανά. Ισως θα δοκιμαστεί στο έδαφος και μετά θα μπει σε μουσείο.
Η δοκιμή που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου ήταν σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή. Ο πύραυλος απογειώθηκε και τρία λεπτά αργότερα ο πιο χαμηλός «όροφος» αποκολλήθηκε αφήνοντας τα υπόλοιπα τμήματα να συνεχίσουν προς το Διάστημα μεταφέροντας 11 μικρούς δορυφόρους. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη για να προσγειωθεί κάθετα ακριβώς στο προκαθορισμένο σημείο, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο εκτόξευσης.
Κάθε πύραυλος Falcon κοστίζει 60 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή, αλλά μόνο 200.000 δολάρια για τα καύσιμα της νέας πτήσης. Είχε προηγηθεί μία αποτυχημένη δοκιμή πριν από έξι μήνες – ο χρόνος μέσα στον οποίο εντοπίστηκε και διορθώθηκε το λάθος είναι εντυπωσιακός.
Η επιτυχία του Falcon κάνει τον Μασκ και την εταιρεία του να αισιοδοξούν και να σχεδιάζουν τα επόμενα μεγάλα βήματα, πέρα από τη Γη αυτή τη φορά, στον Αρη. Αυτό ακριβώς δήλωσε και στις 21 Δεκεμβρίου: «Μια πόλη στον Αρη είναι εφικτή. Ξέρετε για αυτό γίνονται όλα αυτά».
Πολλά, βέβαια, χωρίζουν την υλοποίηση εκείνου του σχεδίου με την αρχική πρώτη επιτυχία με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο. Για την ώρα προέχει η ασφαλής και όσο το δυνατόν πιο εύκολη επανάκτηση των πυραύλων. «Θα χρειαστούν λίγα χρόνια ακόμα για να τελειοποιήσουμε τις λεπτομέρειες, ώστε να μην χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να βάζουμε τα καύσιμα», δήλωσε σε συνέντευξη.
Επόμενο βήμα, η εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου με τη συνεργασία της NASA που έχει ζητήσει να κατασκευάσει η Space X το όχημα μεταφοράς Dragon. Αυτό έχει προχωρήσει αρκετά, ενώ μια δοκιμή με μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα γίνει μέσα στο 2017.
Παράλληλα, ετοιμάζεται ο Falcon Heavy που θα μεταφέρει σε τροχιά και πέρα από τη Γη μεγάλα φορτία. Ετσι ο Αρης δεν μοιάζει να είναι τόσο μακριά.
/www.google.gr