Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Bρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι ηλικίας 108 ετών


Ο μύθος του μηνύματος σ’ ένα μπουκάλι που πλέει στον ωκεανό έχει εμπνεύσει πολλές ιστορίες και δεκάδες μυθιστορήματα. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο πεζή. Ακόμα και αν το μπουκάλι έχει ταξιδέψει ούτε λίγο ούτε πολύ 108 χρόνια στις βόρειες θάλασσες. Το ανακάλυψε μια συνταξιούχος ταχυδρόμος κάνοντας τις διακοπές της σε ένα γερμανικό νησί. Και όντως είχε ένα μήνυμα μέσα που απλά έλεγε «σπάσε το μπουκάλι».
Αφού η ίδια και ο άντρας της προσπάθησαν να το ανοίξουν, και δεν τα κατάφερναν, τελικά το έσπασαν. Βρίσκοντας μέσα καλά διπλωμένο ένα ακόμα χαρτί το οποίο ήταν γραμμένο στα Αγγλικά, Γερμανικά και Ολλανδικά. Το οποίο ζητούσε από αυτόν που θα το έβρισκε να το παραδώσει στο… Πλύμουθ της Αγγλίας στο Ινστιτούτο Θαλασσίων και Βιολογικών Μελετών. Και μάλιστα έδινε για ανταμοιβή ένα ολόκληρο… σελίνι!

Perierga.gr - Bρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι ηλικίας 108 ετών
Το ζευγάρι ταχυδρόμησε το έγγραφο στην διεύθυνση που αναγραφόταν στο χαρτί. Και μετά από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε η… πεζή πραγματικότητα. Το μπουκάλι αυτό ήταν ένα από τα 1.020 που είχαν αφεθεί ελεύθερα στην Βόρεια Θάλασσα μεταξύ του 1904 και 1906. Και ήταν μέρος ενός πειράματος για να ανακαλύψουν οι επιστήμονες τις κινήσεις των θαλάσσιων ρευμάτων.
Τα περισσότερα από αυτά ανακαλύφθηκαν σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή κάποιων μηνών. Ενώ τα ίχνη τους είχαν χαθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Μέχρι να βρεθεί αυτό το μπουκάλι, μετά από 108 ολόκληρα χρόνια σε ένα νησάκι της Γερμανίας.
Οι Άγγλοι, τυπικοί σε τέτοια πράγματα, έστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στην Γερμανίδα ταχυδρόμο ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν και το… ένα σελίνι της αμοιβής. Ενώ η ανακάλυψη μπήκε και στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, καθώς το προηγούμενο μπουκάλι με μήνυμα στον ωκεανό είχε το ρεκόρ των 99 ετών. Και κάπως έτσι, περνώντας μέσα από την πραγματικότητα, ο θρύλος του μηνύματος μέσα σ’ ένα μπουκάλι συνεχίζει να διατηρεί και πάλι την μυθιστορηματική του αξία.
http://perierga.gr/