Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Έφτιαξαν σούπερ-φύκια με γεύση… μπέικον


Ένα νέο είδος κόκκινα φύκια, το οποίο αποτελεί θαυμάσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος σας στην κουζίνα. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τα περισσότερα σούπερ-τρόφιμα που κυκλοφορούν, όταν μαγειρευτεί αποκτά μία ιδιαίτερη και λαχταριστή γεύση: αυτή του… μπέικον! Τα φύκια αυτά είναι δημιούργημα επιστημόνων από το Κέντρο Επιστημών Hatfield Marine του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), οι οποίοι χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για να τα τελειοποιήσουν. «Όταν τα τηγανίζει κανείς – και εγώ το έκανα – η γεύση τους αλλάζει εντελώς και με τίποτα δεν θυμίζει φύκια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κρις Λάνγκντον, καθηγητής Αλιείας στο πανεπιστήμιο. «Είναι ίδια με αυτή του μπέικον – και μάλιστα αποκτούν πολύ δυνατή γεύση μπέικον».

perierga.gr - Έφτιαξαν σούπερ-φύκια με γεύση... μπέικον
Το νέο είδος φύκης μοιάζει με ημιδιάφανο κόκκινο λάχανο, αλλά έχει διπλάσια θρεπτικά αξία. Επιπλέον, σε ποσοστό 16% αποτελείται από πρωτεΐνες ενώ αναπτύσσεται εκπληκτικά γρήγορα. Το… μπέικον της θάλασσας, όπως τα αποκαλούν οι ερευνητές, προέρχεται από τα κόκκινα φύκια του είδους Palmaria palmata (είναι γνωστά και ως dulse), τα οποία εκ φύσεως αναπτύσσονται στις ακτογραμμές του Ειρηνικού και του Ατλαντικού. Τα άγρια dulse συλλέγονται και πωλούνται σε αποξηραμένη μορφή ως συστατικό για το μαγείρεμα ή ως διατροφικό συμπλήρωμα.
Ο δρ Λάνγκντον και οι συνεργάτες του αρχικά τα μελετούσαν ως τροφή για ένα από τα ακριβότερα οστρακοειδή: ένα είδος θαλάσσιων «σαλιγκαριών» που λέγονται αμπαλόνε και είναι ευρέως διαδεδομένα στην ασιατική κουζίνα. Ο αρχικός στόχος της έρευνάς τους ήταν να μετατρέψουν τα κόκκινα φύκια σε superfood για τα αμπαλόνε, αλλά όταν τον πέτυχαν, αποφάσισαν να τα μετατρέψουν (και) σε εδώδιμο είδος για τους ανθρώπους. Το τελικό προϊόν, το οποίο έχουν πατεντάρει, είναι πλέον έτοιμο και αρκετοί σεφ του Πόρτλαντ όπου εδρεύει το OSU τα δοκιμάζουν ως φρέσκο προϊόν και ως σκόνη για να δουν πόσο ταιριάζουν με τα πιάτα τους.
πηγή: tanea.gr