Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η NASA μπορεί να «θεραπεύσει» το ρόβερ Opportunity, το οποίο «πάσχει από αμνησία»


Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο ικανό να «θεραπεύσει» το ρόβερ, σύμφωνα με το Discovery News.
Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο ικανό να «θεραπεύσει» το ρόβερ Opportunity, το οποίο εξερευνά τον πλανήτη Άρη και το οποίο «πάσχει από αμνησία», αναφέρει δημοσίευμα του Discovery News, το οποίο μεταδίδει το δίκτυο BBC.
Εξειδικευμένοι τεχνικοί της NASA θα παρέμβουν στο λογισμικό του Opportunity προκειμένου να διορθώσουν ένα πρόβλημα που υποχρεώνει το λειτουργικό σύστημα του ρόβερ να πραγματοποιεί αόριστες επανεκκινήσεις.

Το εξάτροχο ρόβερ είναι το «ξαδελφάκι» τού σαφώς πιο δημοφιλούς Curiosity, που εκτοξεύτηκε με προορισμό τον Άρη το 2011.
Μιλώντας στο Discovery News, ο επικεφαλής του προγράμματος Τζον Κάλας, τονίζει ότι το ρόβερ «όπως ακριβώς και ένας τυπικός υπολογιστής» έχει δύο τύπους μνήμης, την «πτητική» και τη «μη πτητική».
Η «πτητική» επιτρέπει στο ρόβερ να «θυμάται» πληροφορίες ακόμη και όταν δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Η «μη πτητική» (κάτι αντίστοιχο με τη μνήμη RAM για υπολογιστές) τού επιτρέπει να «θυμάται» πληροφορίες μόνο όταν βρίσκεται σε λειτουργία. Η «μη πτητική» μνήμη του Opportunity έχει μια βλάβη, η οποία πιθανόν σχετίζεται με την ηλικία των υλικών του, λέει ο Κάλας.
Η NASA ελπίζει ότι παρεμβαίνοντας στο λογισμικό του θα κατορθώσει να επιδιορθώσει το πρόβλημα και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ρόβερ. Το Opportunity προσεδαφίστηκε στον Άρη πριν από δέκα χρόνια. Έως τώρα έχει διανύσει 41,8 χιλιόμετρα στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη» και έχει αποστείλει στη Γη πολύτιμα δεδομένα για τη βιολογία του πλανήτη.
ant1