Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Στα σκαριά νέος ρωσικός διαστημικός σταθμός - «γέφυρα» με τη Σελήνη

Την ανάπτυξη ενός νέου διαστημικού σταθμού σε ελλειπτική τροχιά, τέτοια που να καλύπτει περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους προωθεί η Ρωσία.

Το φιλόδοξο πρότζεκτ έχει ήδη αναπτυχθεί μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roscosmos και η υλοποίησή του προγραμματίζεται για την περίοδο 2017 - 2019.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή μέσα από τη Διοίκηση του Τμήματος Μηχανικής του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών (από τα πρωτοπόρα και ιδιαίτερα σημαντικά τμήματα ερευνών της διαστημικής βιομηχανίας) η δημιουργία του ρωσικού διαστημικού σταθμού σε τροχιά υψηλού γεωγραφικού πλάτους αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του γενικότερου διαστημικού προγράμματος επανδρωμένων αποστολών της Ρωσίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050. Το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων της Roscosmos και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων.
Οπως αναλύει ο κορυφαίος ερευνητής στη εφημερίδα Kommersant «ο νέος σταθμός θα βρίσκεται σε γεωμετρικά πλεονεκτική θέση, καθώς θα προσφέρει τη δυνατότητα κάλυψης μεγαλύτερου τμήματος γήινης επιφάνειας. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ορατό το 90% του εδάφους της Ρωσίας και της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής, τη στιγμή που από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι ορατό μόλις το 5%».
Μια άλλη λειτουργία του νέου σταθμού θα είναι η διεξαγωγή δοκιμαστικών πτήσεων και απαραίτητων τεστ σε επανδρωμένα διαστημόπλοια με προορισμό τη σελήνη. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για τη δημιουργία μιας διαστημικής “γέφυρας”. Το διαστημικό σκάφος θα μεταβαίνει πρώτα στον νέο σταθμό και στη συνέχεια θα συνεχίζει την πορεία του στη σελήνη», λέει η πηγή στην Kommersant,επισημαίνοντας πως, παρά τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της διαστημικής βιομηχανίας, η Ρωσία δεν πρόκειται να να διακόψει τη συνεργασία της με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα: «Η Μόσχα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έως το 2020».
infognomonpolitics