Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το στρες ευνοεί τις μεταστάσεις του καρκίνου!


Το στρες κατηγορείται για πολλές ασθένειες τα τελευταία χρόνια. Νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ενοχή του στην εξάπλωση του καρκίνου!Συγκεκριμένα, το στρες φέρεται να ενεργοποιεί ένα γονίδιο-γενικό διακόπτη που επιτρέπει στην ασθένεια να κάνει μετάσταση σε όργανα που βρίσκονται μακριά από την πρώτη εστία του. Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα στοχοποιούν την πρωτεΐνη και θα εμποδίζουν έτσι τους όγκους να επεκταθούν.

Ομάδα του Πανεπιστημίου Ohio State υποστηρίζει ότι το σώμα μας βοηθάει τον καρκίνο να στραφεί εναντίον μας ενεργοποιώντας το γονίδιο ATF3, η έκφραση του οποίου πυροδοτείται σε όλους τους τύπους κυττάρων όταν υπάρχουν στρεσογόνες συνθήκες. Συνήθως αυτό το γονίδιο κάνει τα φυσιολογικά αλλά και κακοήθη κύτταρα να αυτοκτονούν, όταν διαπιστώσουν ότι έχουν μη αναστρέψιμες βλάβες. Τα καρκινικά κύτταρα όμως καταφέρνουν να «κοροϊδεύουν» τα ανοσοκύτταρα που συγκεντρώνονται στο σημείο του καρκινικού όγκου ώστε να προκαλέσουν την έκφραση του γονιδίου ATF3 και τελικά να αυτοκαταστραφούν πριν προλάβουν να επιτεθούν στον όγκο. Ετσι ο καρκίνος διαφεύγει και εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του οργανισμού.
«Αν το σώμα δεν βοηθήσει τα καρκινικά κύτταρα, αυτά δεν μπορούν να επεκταθούν μακριά. Οπότε η πραγματικότητα είναι ότι τα υπόλοιπα κύτταρα στο σώμα βοηθούν τα καρκινικά κύτταρα να μετακινηθούν κάνοντας “υποκαταστήματα” σε μακρινά σημεία. Ο συνδετικός κρίκος σε αυτήν την καταστροφική συμπεριφορά των υπόλοιπων κυττάρων είναι το στρες»εξηγεί η καθηγήτρια Τσονγουίν Χάι. Πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι όσα δεν είχαν το γονίδιο του στρες ATF3 εμφάνιζαν μικρότερο ποσοστό μετάστασης των καρκινικών όγκων του καρκίνου του μαστού στους πνεύμονες σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία το γονίδιο ήταν ενεργοποιημένο.
Πηγή espressonews.gr