Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ Ο διάφανος εγκέφαλος είναι γεγονός!



H νέα εποχή του διάφανου εγκεφάλου, χωρίς την παραμικρή ανατομική επέμβαση, έφθασε.
Αμερικανοί νευροεπιστήμονες κατόρθωσαν για πρώτη φορά να κάνουν «σι-θρού» τον εγκέφαλο, με μια ειδική χημική τεχνική που καθιστά διάφανους τους ιστούς και επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πλέον μια τρισδιάστατη και έγχρωμη άποψη των νευρωνικών δικτύων, τα οποία λαμβάνουν και στέλνουν τις πληροφορίες.
Οι επιστήμονες θα μπορούν πλέον να βλέπουν με ενιαίο τρόπο τα μεγάλα δίκτυα των εγκεφαλικών κυττάρων, με μεγαλύτερη ευκολία και λεπτομέρεια από ποτέ. Έως τώρα αναγκάζονταν να κόβουν τον εγκέφαλο σε μικρές φέτες για να τον μελετήσουν, χάνοντας όμως έτσι την πλήρη εικόνα και κατ' ανάγκη κάνοντας καταστροφές στους νευρικούς ιστούς.

Το επίτευγμα, που χαρακτηρίζεται «μια από τις σημαντικότερες προόδους στη νευροανατομία εδώ και δεκαετίες», αναμένεται να διευκολύνει το έργο των επιστημόνων που μελετούν τις πολύπλοκες διασυνδέσεις στο εσωτερικό του εγκεφάλου και έτσι θα δημιουργήσουν πιο αναλυτικούς και χρήσιμους «χάρτες» για τις νευρωνικές «καλωδιώσεις». Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη θεραπεία των νευρολογικών και άλλων παθήσεων (σχιζοφρένεια, αυτισμός, Αλτσχάιμερ, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή κ.α.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ