Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ποια είναι η ημερομηνία λήξης του αίματος;

blood
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος έχουν μικρότερο χρόνο ζωής «στο ράφι», δηλαδή στις τράπεζες αίματος απ' ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας προστίθενται στον ολοένα αυξανόμενο όγκο στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος μετά από τις τρεις εβδομάδες αποθήκευσης χάνουν την ικανότητά τους να μεταφέρουν πλούσια σε οξυγόνο κύτταρα στους ιστούς που το έχουν ανάγκη.
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό «Anesthesia & Analgesia» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναφέρουν ότι το αίμα που αποθηκεύεται, σταδιακά χάνει την κυτταρική ευελιξία που απαιτείται για να «τρυπώσει» και στους πιο μικρούς ιστούς που έχουν ανάγκη οξυγόνωσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών σε 16 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μετάγγιση αίματος, η μειωμένη ελαστικότητα των κυτταρικών μεμβρανών των ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν αποκαθίσταται μετά την μετάγγιση του αίματος στους ασθενείς.
Όπως λένε οι ειδικοί τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η διάρκεια ζωής του προς μετάγγιση αίματος μάλλον δεν είναι οι έξι εβδομάδες που τώρα θεωρούνται δεδομένες, αλλά οι τρεις, πέραν των οποίων τα ερυθρά αιμοσφαίρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε καρδιολογική επέμβαση και έλαβαν αίμα αποθηκευμένο για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν «φρέσκο» αίμα που είχε αποθηκευτεί για λιγότερο από δέκα μέρες.
Πηγή: vita.gr