Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ξεχάστε το Shut Down στα Windows 8, βάλτε τον υπολογιστή σας για ύπνο


To πασίγνωστο Shut Down συνεχίζει να κάνει ότι έκανε στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows 8. Κάτι όμως έχει αλλάξει και αυτό γίνεται γρήγορα εμφανές, αφού η επιλογή είναι, κι αυτή, κρυμμένη. Η Microsoft το λέει καθαρά: η θέση και ο σκοπός της ύπαρξης του Shut Down έχουν αλλάξει. Προτείνει μάλιστα, να μην κάνουμε Shut Down στα Windows 8 κάθε φορά που τελειώνουμε την δουλειά μας. Αντ'αυτού, προτείνει να βάζουμε τον υπολογιστή μας για ύπνο...


«Κάντε Shut Down μόνο όταν πρέπει να διακόψετε την παροχή ρεύματος στον υπολογιστή σας, όπως για παράδειγμα, όταν θέλετε να προσθέσετε μνήμη ή όταν ξέρετε ότι δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε για αρκετές ημέρες», προτείνει η εταιρεία.

Εναλλακτικά, η Microsoft προτείνει να βάζουμε τον υπολογιστή μας για ύπνο. Δηλαδή, κάτι ανάλογο με αυτό που προτείνει για τα app -να μην τα κλείνουμε, αλλά να αφήνουμε το λειτουργικό να το κάνει όταν αυτό απαιτείται (υποθέτουμε, για την διάθεση των πόρων που απασχολούν).

Πρόκειται για το λεγόμενο Sleep mode, που περιγράφεται ως μια κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως και το hibernation, το λειτουργικό πριν ρίξει σε κατάσταση sleep το μηχάνημα, αποθηκεύει στον δίσκο ό,τι δημιούργησε ο χρήστης, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορίας για τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται, όπως η θέση του παραθύρου και το μέγεθός του. Αφού «σώσει» την δουλειά του χρήστη, το νέο λειτουργικό βάζει το μηχάνημά σας για ύπνο και το θέτει σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας. Φυσικά, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει κάποιος άλλος τον υπολογιστή σας (με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δηλαδή με Shut Down), υποθέτοντας ότι έχετε «σώσει» ό,τι κάνατε. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το hybernation και το νέο hybrid sleep, για το τι συμβαίνει όταν ο φορητός σας μένει από μπαταρία και άλλα στο microsoft.com.

Γιατί να επιλέξετε Sleep, όχι Shut Down

Η Microsoft έχει δημιουργήσει ολόκληρη λίστα με τα πλεονεκτήματα που έχει η επιλογή του Sleep έναντι του Shut Down:
  • Μπορείτε να αφήνετε τα προγράμματα ανοικτά και η δουλειά σας σώζεται αυτομάτως. Αντίθετα, με το Shut Down, πρέπει να βγείτε από όλα τα ανοικτά προγράμματα πριν κάνετε Shut Down.
  • Εάν επιλέξατε sleep, όταν ξυπνήσετε τον υπολογιστή σας, μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε σε δευτερόλεπτα. Αντίθετα, με το Shut Down, θα χρειαστούν αρκετά λεπτά για να περάσετε από το boot, στο log on και στην εκκίνηση των προγραμμάτων που χρησιμοποιούσατε πριν μερικές ώρες.
  • Αφού μπορείτε να αφήνετε ανοικτά τα προγράμματα, μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε από εκεί που σταματήσατε. Αντίθετα, με το Shut Down θα πρέπει να επανεκκινήσετε τις εφαρμογές και τα σχετικά αρχεία.

Με το περιβάλλον, τι γίνεται;

Αυτά που γνωρίζαμε για τον χειρισμό του εξοπλισμού μας προκειμένου να διατηρούμε την φιλικότητα προς το περιβάλλον ήταν ότι πρέπει να σβήνουμε όχι μόνο την κεντρική μονάδα αλλά ακόμα και το monitor όταν δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας το συστήνει εάν πρόκειται ο εξοπλισμός να παραμείνει ανενεργός όχι για ημέρες, αλλά για δύο ώρες.
Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες από τις οποίες θέλουμε να αντλούμε ή να στέλνουμε συνεχώς περιεχόμενο μας ωθούν να έχουμε πάντα έναν υπολογιστή «έτοιμο» για cloud computing, θα προτείναμε αφενός να χρησιμοποιούμε το smartphone ή το tablet για αυτές τις δουλειές και να κλείνουμε τον υπολογιστή μας.
Εξάλλου, τα μηχανήματα με Windows 8 κάνουν boot πολύ γρήγορα, έτσι δεν είναι; Η αλήθεια είναι ότι το boot μπορεί να περιορίζεται ακόμα και στα «9 κόμμα κάτι» δευτερόλεπτα σε κάποια φορητά μηχανήματα με Windows 8 (όπως στα Samsung Series 9). Συγκριτικά, για την επαναφορά από το sleep mode απαιτείται μόλις «1 κόμμα κάτι» δευτερόλεπτο.
Αυτό που χρειάζεται μερικά λεπτά, είναι η εκκίνηση των εφαρμογών, η φόρτωση των προσωπικών αρχείων, το log on και ο συγχρονισμός από το Διαδίκτυο -σύνολο μερικά λεπτά. Σε κατάσταση sleep ο υπολογιστής σας ξοδεύει εξαιρετικά λίγη ενέργεια, «όσο ένα φωτάκι νυχτός», σύμφωνα με την Microsoft. Ζυγίστε τα και αποφασίστε.

Πώς γίνεται Shut Down;

Μέχρι τώρα, ξέρατε ότι με Alt+Ctrl+Del κλείνατε με ένα ακόμα κλικ τον υπολογιστή σας. O συνδυασμός ισχύει και στα Windows 8. Μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε, και είτε με τον κέρσορα, είτε με το Tab θα φτάσετε στο Power (Sleep, Update and Shutdown, Update and Restart).

Εάν χρησιμοποιείτε ποντίκι και συνηθίζετε να βρίσκεστε στο desktop, μετακινείτε τον κέρσορα κάτω αριστερά, εκεί που βρισκόταν το αγαπημένο πλήκτρο Έναρξη (Start Button). Θα δείτε ότι εμφανίζεται υπό μορφή προεπισκόπησης η Οθόνη Start. Κάντε δεξί κλικ και θα δείτε τα Power Options. Όπως λέει η Microsoft, είναι μύθος ότι δεν υπάρχει το πλήκτρο Start.
Ανθή Παναγιωτάκη