Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ανθρώπινες αισθήσεις – Τι προβλέπει η IBM


Ποιες θα είναι οι επόμενες καινοτομίες στην τεχνολογία και τους υπολογιστές την επόμενη πενταετία. Σε αυτή την ερώτηση απαντάει η IBM δημοσιεύοντας την ετήσια λίστα “5 in 5″.
Αυτή τη χρονιά, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσόςεπικεντρώνεται στις ανθρώπινες αισθήσεις και τον τρόπο αυτές που θα μπορούσαν να “προεκταθούν” μέσω της τεχνολογίας.
Για παράδειγμα, η IBM προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια οι άνθρωποι θα μπορούν να ακουμπούν και να νοιώθουν αντικείμενα από μακρυά μέσω ενός smartphone.
Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να μεταφέρουν τηναίσθηση της αφής ώστε οι καταναλωτές να “ακουμπούν” ψηφιακά αντικείμενα που θέλουν να αγοράσουν στο διαδίκτυο.
Πώς γίνεται αυτό; Με τη μετάδοση ενός εύρους παλμώνλίγα χιλιοστά από την οθόνη οι οποίοι θα “μεταφέρουν” την αίσθηση της αφής.
Επίσης, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μπορούν όχι μόνο να βλέπουν εικόνες αλλά και να τις καταλαβαίνουν σε μερικά χρόνια.
Η ικανότητα αυτή θα μπορεί να έχει χρήσεις στην ιατρική. Παραδείγματος χάρη ο εντοπισμός επαναληπτικότητας συγκεκριμένων προτύπων σε μια σειρά εικόνων του δέρματος ενός ατόμου ίσως συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του δέρματος.
Τα PC θα μπορούν ακόμα να συνθέτουν το προσωπικό μενού ενός ατόμου βάσει των γευστικών του προτιμήσεων σε συνάρτηση με τη βέλτιστη διατροφική αξία.
Τέλος η IBM εκτιμά πως οι υπολογιστές θα μπορούν σύντομα να αναπτύξουν την αίσθηση της όσφρησης και να εντοπίζουν προβλήματα δημόσιας υγείας ή να αναλύουν την κατάσταση καλλιεργειών πριν από τον άνθρωπο.