Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εικόνα από τον Άρη


Οι πρώτες εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε όλος ο πλανήτης την προσεδάφιση του Curiosity στον πλανήτη Άρη η οποία ήταν επιτυχής.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όλα τα όργανα του διαστημοπλοίου είναι ασφαλή και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εξόρμηση για τη διερεύνηση του κόκκινου πλανήτη.

Το πιο εντυπωσιακό όμως κομμάτι του μέχρι τώρα ταξιδιού του Curiosity είναι οι φωτογραφίες που έφτασαν στο διαστημικό σταθμό της Πασαντίνα, όπως λόγου χάρη η υπέροχη πανοραμική εικόνα του όρους Σαρπ, μπροστά στο οποίο προσεδαφίστηκε το ρομπότ.


Η εικόνα δείχνει μία απέραντη επίπεδη έκταση, στο βάθος της οποίας υψώνεται επιβλητικό το ύψους 5.000 μέτρων όρος, στο οποίο θα "σκαρφαλώσει" τους επόμενους μήνες το Curiosity προκειμένου να αναλύσει τους βραχώδεις όγκους του, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ηλικίας 1.000.000 ετών.
Σύμφωνα με τον Τζόι Κρισπ, έναν από τους επικεφαλής της αποστολής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με ακρίβεια αν το λευκό χρώμα του όρους οφείλεται στο χιόνι που το σκεπάζει ή είναι αποτέλεσμα χρωματικής αλλοίωσης λόγω της ασπρόμαυρης φωτογραφίας.
http://www.radar.gr