Προς το παρών, είναι τρείς φορές ακριβότερο από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Σύντομα όμως, θα είναι δέκα φορές ακριβέστερο, ενώ, βέβαιον είναι ότι θα γίνει «ανταγωνιστικό» και σε επίπεδο τιμής.
Οι αποτυχίες που σημάδεψαν το 2011 το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα δεν στάθηκαν ικανές να αναγκάσουν τη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roskosmos, να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός εθνικού διαστημικού συστήματος πλοήγησης.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα επενδυθεί στην εκτόξευση των 13 δορυφόρων, Glonass-Μ (ο κύριος τύπος δορυφόρων), και των 22 δορυφόρων νέου τύπου, Glonass-Κ. Οι εκσυγχρονισμένοι δορυφόροι διαφέρουν από προηγούμενους, ως προς την πολύ μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής τους στο διάστημα.
Δείτε το σχήμα στο νέο παράθυρο
Ρωσική αντεπίθεση
Παράλληλα, αυξάνεται η ακρίβεια προσδιορισμού στίγματος. Ηδη, σήμερα είναι μικρότερη από 3 μέτρα ενώ σύντομα θα είναι μερικά εκατοστά (!). Η ακρίβεια λειτουργίας του, θα βελτιωθεί χάρις στους ονομαζόμενους «επίγειους σταθμούς διαφορικής εξίσωσης» και τους τρεις δορυφόρους αναμεταδότες σε γεωστατική τροχιά. Το σύστημα αυτό δεν θα δώσει μόνον μεγαλύτερη ακρίβεια προσδιορισμού του στίγματος, αλλά θα παρέχει και πολύ περισσότερες πληροφορίες. Οι επίγειοι σταθμοί θα συλλέγουν τα σήματα σχετικά με τη θέση των δορυφόρων Glonass και μέσω του δορυφόρου αναμεταδότη θα μεταδίδουν πρόσθετες πληροφορίες στη συσκευή του τελικού χρήστη. Είναι εντυπωσιακό, αλλά το 2020 η ακρίβεια προσδιορισμού των στιγμάτων εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον στο 0,6 του μέτρου, σε σύγκριση με το 0,7 του μέτρου του αμερικανικού συστήματος GPS. Ηδη, 16 τέτοιοι σταθμοί εξοπλίζονται στη Ρωσία και δύο στην Ανταρκτική, στις ρωσικές βάσεις της Ανταρκτικής, «Μπελλινσγκάουζεν», και «Νοβολαζάρεβσκαγια». Προγραμματίζεται επίσης, η δημιουργία νέων σταθμών σε μια τεράστια έκταση, από τη Βραζιλία ως την Ινδονησία. Εγκαταστάσεις που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την κάλυψη ολόκληρου του νοτίου ημισφαιρίου και την αναγνωρισιμότητα του συστήματος σε μια περιοχή, όπου, προς το παρόν, κυριαρχεί -χωρίς ανταγωνιστή- το αμερικανικό σύστημα.
Οφέλη για τους πολίτες.
Αρχικώς, το ρωσικό σύστημα είχε σχεδιαστεί για τις ανάγκες του στρατού. Οπως άλλωστε, και το αμερικανικό GPS. Για εμπορική χρήση του Glonass, άρχισε να γίνεται απο το 2010 - έκαναν την εμφάνισή τους στο εμπόριο οι πρώτες συσκευές, και η αποτελεσματικότητά τους δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Το 2011 τα έσοδα εκμετάλλευσης του χειριστή πλοήγησης, «Συστήματα πλοήγησης και πληροφόρησης Glonass», σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανήλθαν σε 84 εκ. ευρώ. Ποσά που είναι 4,5 φορές μεγαλύτερα απ’ότι το 2010.
Ο γενικός διευθυντής των «Συστημάτων», Αλεξάντρ Γκουρκό, δήλωσε ότι «από φέτος θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα προγράμματα εισαγωγής του Glonass σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Στόχος, όπως όλα δείχνουν, είναι να γίνει ευρέως κτήμα των πολιτών αυτό το σύστημα GPS. Πολύ περισσότερο, είναι σίγουρο ότι εφαρμογές, όπως η λειτουργία με ακρίβεια των επιβατικών μέσων μεταφοράς, ο έλεγχος των εμπορευματικών μεταφορών και των ταξί, θα συμβάλλουν άμεσα στην άνοδο της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.
Οσον αφορά το επόμενο στάδιο, που σχετίζεται με την αύξηση της ακρίβειας του συστήματος, αυτό μπορεί να έχει και μια σειρά άλλες εφαρμογές. Οταν ο εντοπισμός θα γίνεται με ακρίβεια μερικών εκατοστών, θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το Glonass για την παρακολούθηση εγκαταστάσεων, οι οποίες –για παράδειγμα- υπόκεινται σε ταλαντεύσεις. Τέτοιες, όπως οι γέφυρες, τα ψηλά κτίρια κ.λ.π. Το σύστημα θα εντοπίζει και θα καταγράφει ενδεχόμενες ταλαντεύσεις, και θα πληροφορεί εγκαίρως το κέντρο διοίκησης για επικίνδυνα φαινόμενα ή τάσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Μεταξύ των άλλων, κατ’αυτό τον τρόπο θα παρακολουθούνται οι γέφυρες που κατασκευάζονται σήμερα στο Βλαδιβοστόκ, ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού, το 2012.
Για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τα επόμενα χρόνια επίσης, σχεδιάζεται η υλοποίηση δύο στρατηγικής σημασίας προγραμμάτων για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Πρόκειται για την παραγωγή «πυρομαχικών δορυφορικής καθοδήγησης», καθώς και την ανάπτυξη του «ενιαίου συστήματος διαχείρισης τακτικής κατάστασης», η οποία είναι αδιανόητη χωρίς ακριβή πλοήγηση. Ως γνωστόν, τα στρατιωτικά συστήματα πλοήγησης που βασίζονται στο GPS και τα ενιαία συστήματα διαχείρισης, αναπτύσσονται στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.
http://rbth.gr