Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν πλήρως τις αλληλουχίες του DNA του καρκίνου που προκαλεί μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, η οποία ευθύνεται για την επιθετικότητα και την ανθεκτικότητα των όγκων στα φάρμακα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δουλειά τους θα οδηγήσει σύντομα σε θεραπείες που θα είναι ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Οπως εξηγούν, ο καρκίνος του στήθους περνάει γενετικά από γενιά σε γενιά στο 10% των περιπτώσεων, ενώ εκείνες που προκαλούνται από το γονίδιο BRCA1 είναι συνήθως επιθετικές και δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη φάρμακα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι όγκοι προκαλούνται από την ίδια αιτία, εξελίσσονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
«Η έρευνα αυτή θα επηρεάσει πολύ τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού. Συχνά, οι ασθενείς με όγκους που προέρχονται από το συγκεκριμένο γονίδιο ακολουθούν την ίδια θεραπεία, όμως είναι πλέον προφανές ότι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί γενετικά. Αυτό πια το έχουμε κατανοήσει και έτσι μπορούμε να βρίσκουμε την κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή και να σώσουμε περισσότερες ζωές» εξηγεί ο καθηγητής Χόρχε Ρέις Φίλιο, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Πριν από μία εβδομάδα, το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 ετών που έχουν διαγνωστεί με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού θα πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, η οποία ενισχύει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση αυτή θα βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες, καθώς οι γιατροί θα είναι σε θέση να τους χορηγούν θεραπείες οι οποίες θα είναι ειδικά προσαρμοσμένες στην περίπτωσή τους.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
dimokratianews.g