Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων: O ιός του AIDS μετρά 32 χιλιάδες χρόνια ζωής!

Image
Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν νέα μεγάλη έρευνα εξιχνίασης του ιού του AIDS, κατά την οποία διαπίστωσαν ότι ο «πρόγονος» του ιού που προκαλεί την ασθένεια ενυπήρχε στους πιθήκους και τους γορίλες εδώ και 32 χιλιάδες χρόνια τουλάχιστον - και όχι εδώ και μερικές εκατοντάδες χρόνια όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα!

Η διαπίστωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ιός HIV έχει μακρά ιστορία και ότι η εμφάνισή του στους ανθρώπους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συγκεκριμένα ζώα.


«Κάθε φορά που οι άνθρωποι κυνηγούσαν πιθήκους και γορίλες για να εξασφαλίσουν την τροφή τους ήταν εκτεθειμένοι στον ιό», επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Science» επιστήμονες από το αμερικανικό Κέντρο Θηλαστικών του Πανεπιστημίου «Tulane» στη Λουιζιάνα.

Αναπάντητο, πάντως, παραμένει το ερώτημα γιατί τα θηλαστικά, αν και είχαν προσβληθεί στο σύνολό τους από τον ιό, δεν νόσησαν όλα.

«Τι συνέβη στην Αφρική στις αρχές του 20ού αιώνα που οδήγησε στη μετάδοση μιας ήπιας για τους πιθήκους ασθένειας στο ανθρώπινο γένος, ο ιός της οποίας μεταλλάχθηκε, με αποτέλεσμα να γίνει ιδιαίτερα μεταδοτική και να εξελιχθεί σε μία από τις πιο θανατηφόρες νόσους παγκοσμίως, που μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει τον θάνατο 25 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη;» διερωτώνται οι συντάκτες της μελέτης στην επιθεώρηση «Science».

«Η επιστημονική κοινότητα διαθέτει στοιχεία για την ταυτότητα του ιού μόνο τα τελευταία 25 χρόνια», τονίζει ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Πρίστον Μαρκ προσθέτοντας πως οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως ο ιός χρονολογείται μόνο 2 χιλιάδες χρόνια πριν.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, ο ιός πιθανόν μεταπήδησε από τους πιθήκους στους ανθρώπους τουλάχιστον πέντε φορές. Υπάρχουν δύο τύποι ιού HIV που έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπους.

Ο HIV- 1, ο πιο συχνός ιός στους ανθρώπους και ο HIV-2 που είναι ηπιότερος και ανιχνεύεται σπανιότατα σε κατοίκους της Δυτικής Αφρικής και μεταπήδησε από ένα είδος πιθήκου που καταναλώνεται ευρέως από τους ντόπιους. Πιθανότατα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες το αίμα των ζώων που είχε προσβληθεί από ήπιας μορφής ασθένεια, να μόλυνε ανθρώπους αρκετές φορές.

«Ας μην ξεχνάμε», υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας, «ότι, οι κυνηγοί, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν το θήραμά τους, τραυματίζονταν, εμφανίζοντας αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματός τους».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr