Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζουν τα κριτήρια για το Αλτσχάιμερ

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που σήμερα διαγιγνώσκονται με ήπια μορφή Αλτσχάιμερ, μπορεί τελικά να μην έχουν τη νόσο, αλλά απλώς μια ήπια νοητική διαταραχή, αν εφαρμοστούν τα νέα υπό συζήτηση κριτήρια σχετικά με τη διάγνωση των νοητικών προβλημάτων.

Οι ασθενείς που σήμερα διαγιγνώσκονται με «πολύ ήπια» ή «ήπια» νόσο του Αλτσχάιμερ, θα λαμβάνουν τη νέα διάγνωση ότι πάσχουν απλώς από «ήπια νοητική (γνωστική) διαταραχή», η οποία θεωρείται το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη φυσιολογική - λόγω ηλικίας - έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και στην ανάπτυξη άνοιας (στην οποία ανήκει και το Αλτσχάιμερ).


Τα προτεινόμενα νέα κριτήρια διευρύνουν τον ορισμό της ήπιας νοητικής διαταραχής, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει σύγχυση στους γιατρούς που θα κληθούν να διακρίνουν ανάμεσα στην ήπια νοητική διαταραχή και στο Αλτσχάιμερ.

Το επίμαχο θέμα φέρνει στο προσκήνιο μια νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τζον Μόρις, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον (Σεν Λιούις), η οποία δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό νευρολογικό περιοδικό «Archives of Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα νέα κριτήρια, σύμφωνα με τον Μόρις, ακολουθούν μια εσφαλμένη αντίληψη, ότι η ήπια νοητική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ είναι ξεχωριστές νόσοι, όταν στην πραγματικότητα, όπως λέει, δεν είναι παρά διαφορετικά στάδια της ίδιας διαδικασίας στον εγκέφαλο.

«Είναι τεχνητή η ιδέα ότι υπάρχει ένα στάδιο ήπιας νοητικής διαταραχής, το οποίο είναι διακριτό από το πρώιμο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ», όπως τονίζει και εκτιμά ότι τα νέα κριτήρια θα θολώσουν χωρίς λόγο τη διαχωριστική γραμμή.

Ο Μόρις επισημαίνει ότι αντί οι επιστήμονες να προσπαθούν να απαλλάξουν τους ανθρώπους από τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, κάνοντας εναλλακτική διάγνωση για ήπια νοητική διαταραχή, θα έπρεπε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να προσπαθούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε όσους έχουν νοητική διαταραχή, εκείνους τους ασθενείς που σίγουρα θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, εστιάζοντας έγκαιρα στα προβλήματα μνήμης και στα άλλα συμπτώματα πρόωρου νοητικού εκφυλισμού.

Μέχρι τώρα, η ήπια νοητική διαταραχή δινόταν ως διάγνωση σε ασθενείς που διαγιγνώσκονταν με την έναρξη προβλημάτων μνήμης και ομιλίας, τα οποία όμως δεν εμπόδιζαν τις καθημερινές λειτουργίες τους.

Με το νέο διευρυμένο ορισμό, που προτείνουν το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση και η Ένωση Αλτσχάιμερ των ΗΠΑ, θα θεωρείται ότι έχει ήπια νοητική διαταραχή και όχι Αλτχχάιμερ κάθε άνθρωπος που, παρά τα όποια νοητικά προβλήματά του, είναι σε θέση να «έχει ανεξαρτησία λειτουργικών δραστηριοτήτων», ακόμα και αν δυσκολεύεται να ψωνίσει, να πληρώσει λογαριασμούς, να μαγειρέψει ή να κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού.

Μέχρι τώρα, αυτές οι δυσκολίες κατέτασσαν τον ασθενή στην κατηγορία του Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα του Μόρις έδειξε ότι σχεδόν όλοι (πάνω από 93%) όσων ασθενών ταξινομούνται σήμερα ότι έχουν ήπιο Αλτσχάιμερ, θα λάβουν πλέον διάγνωση για ήπια νοητική διαταραχή.

Η διαφορική διάγνωση των γιατρών θα διευκολυνθεί πάντως στο μέλλον, όταν θα υπάρξουν τεστ με βάση νέους βιοδείκτες, που θα κάνουν διάγνωση του Αλτσχάιμερ από τα πρώτα κιόλας στάδιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/nooz