Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αποκωδικοποιήθηκε εξαφανισμένος πρόγονός μας

Γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους συγγενικού των σύγχρονων ανθρώπων, των λεγόμενων Ντενίσοβαν, οι οποίοι ήταν ακόμα πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.

Η ανάγνωση της γενετικής αλληλουχίας, για πρώτη φορά τόσο αναλυτική σε μία αρχαϊκή προανθρώπινη ομάδα, επιτεύχθηκε από την ανάλυση του απολιθώματος ενός μόνο δαχτύλου.

Οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν θεωρούνται οι στενότεροι εξαφανισμένοι συγγενείς του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι επιστήμονες ήδη ερευνούν το γονιδίωμα για να συμπεράνουν ποια ακριβώς γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος προέρχονται από το DNA των Ντενίσοβαν.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή Σβάντε Πάαμπο του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, σύμφωνα με το «Science» και το «New Scientist», δημοσίευσαν την ανάλυση του αρχαίου DNA για να επιτρέψουν στους συναδέλφους τους να «κατεβάσουν» δωρεάν το γονιδίωμα, ώστε να το μελετήσουν αποτελεσματικότερα.

Πριν από ένα χρόνο περίπου, οι ίδιοι Γερμανοί επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει μία πρώτη μη αναλυτική εκδοχή του γονιδιώματος ενός κοριτσιού που ζούσε στο σπήλαιο Ντενίσοβα της νότιας Σιβηρίας πριν από 30.000 χρόνια τουλάχιστον, τα απολιθώματα του οποίου είχαν ανακαλυφθεί το 2008 από επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η νέα ανακοίνωση παρέχει πλέον στους ανά τον κόσμο επιστήμονες μια πολύ πιο πλήρη καταγραφή του γονιδιώματος, με βάση τις εργαστηριακές γενετικές αναλύσεις που έγιναν κατά το τελευταίο έτος από τον Πάαμπο και τους συνεργάτες του. Θα ακολουθήσει μια σχετική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Για την αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού άρκεσαν μόλις 10 χιλιοστόγραμμα από το οστό του δαχτύλου του κοριτσιού. Η ανάλυση δείχνει ότι οι Ντενίσοβαν σχετίζονταν γενετικά πιο στενά με τους Νεάντερταλ παρά με τους σύγχρονους ανθρώπους.

Οι Ντενίσοβαν, οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι (homo sapiens) ζούσαν όλοι στην Ασία περίπου την ίδια εποχή και είχαν σχετικά αραιές επιμειξίες μεταξύ τους.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι της Μελανησίας και άλλων ασιατικών περιοχών εκτιμάται ότι έχουν κληρονομήσει περίπου το 4% του DNA τους από τους Ντενίσοβαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/nooz.gr