Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Μόνιμα ηλεκτρόδια θεραπεύουν ασθενείς με κατάθλιψη

Mε μόνιμα ηλεκτρόδια που διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εφεξής η βαριά κατάθλιψη, ακόμη και η διπολική διαταραχή, γνωστή ως μανιοκατάθλιψη.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Archives of General Psychiatry και στην ιστοσελίδα του Nature, η νέα μέθοδος ή DBS, χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με επιληψία ή νόσο του Πάρκινσον.

Μάλιστα, έχει ήδη δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη και την ψυχαναγκαστική διαταραχή, και δεν ανταποκρίνονται σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία.


Αν και τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από εντυπωσιακά, σημειώνεται ότι η επέμβαση στον εγκέφαλο ενέχει κάποιους κινδύνους, αφού από τους 12 ασθενείς με μονοπολική ή διπολική κατάθλιψη, στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα εμφυτεύματα, για διάστημα μιας διετίας, μόνο ένας δεν παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ στους περισσότερους άλλους εθελοντές τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί εντελώς. Σε πέντε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση όμως, αργότερα χρειάστηκε να τους αφαιρεθούν τα εμφυτεύματα.

Τα ηλεκτρόδια διεγείρουν μονίμως περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι συνδέονται με την κατάθλιψη.

Μελέτες για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της DBS είχαν δημοσιευτεί και στο παρελθόν, ωστόσο η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητά της με το placebo, δηλαδή με μια ψευδοθεραπεία που θα μπορούσε να υποβάλλει τους ασθενείς στην ιδέα ότι βελτιώθηκαν.

Η νευρολόγος Χέλεν Μέιμπεργκ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Emory της Atlanta παρέκαμψαν το πρόβλημα με ένα απλό και ηθικά αποδεκτό τέχνασμα: εμφύτευσαν τις συσκευές σε όλους τους ασθενείς, έπειτα όμως τους είπαν ότι θα τους χώριζαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία θα περίμενε τέσσερις εβδομάδες μέχρι να ενεργοποιηθούν τα ηλεκτρόδια.

Στην πραγματικότητα, οι συσκευές έμειναν ανενεργές για τέσσερις εβδομάδες σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι δεν επηρεάστηκαν από το φαινόμενο placebo, αλλά ωφελήθηκαν πραγματικά όταν ενεργοποιήθηκε η συσκευή, έστω κι αν χρειάστηκαν μήνες για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα.
nooz.gr