Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο... οχυρώνεται ενάντια στις ψηφιακές απειλές

Image

"Οι κακόβουλες κυβερνο-επιθέσεις δεν αποτελούν μόνο υπαρξιακή απειλή για τα δίκτυά μας, αλλά και για τις αμυντικές και ενεργειακές μας ικανότητες. Για το λόγο αυτό, θα αφιερώσουμε μεγαλύτερο μερίδιο των ερευνητικών μας δυνατοτήτων στη μελέτη τέτοιων συστημάτων", δήλωσε η Ρετζίνα Ντάγκαν, επικεφαλής της ερευνητικής υπηρεσίας υψηλής τεχνολογίας του Πενταγώνου, DARPA.


Η DARPA πρότεινε την ενίσχυση του προϋπολογισμού της «κυβερνο-έρευνας» από 120 εκατ. δολάρια το 2011 σε 208 εκατ. δολάρια το 2012. «Πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη πολέμου. Αυτό καθίσταται δυνατό μόνο αν προετοιμαστούμε για αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο», λέει η κ. Ντάγκαν.

Παρότι όμως οι Αμερικανοί νομοθέτες εγκρίνουν τις πολεμικές αυτές προετοιμασίες, αναγκαία θεωρούν επίσης την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την «ειρηνική χρήση του κυβερνοχώρου». Η έρευνα της DARPA έδειξε ότι παρότι το λογισμικό ασφαλείας έχει πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι νέοι ιοί υπολογιστών έχουν και αυτοί καταστεί πιο περίπλοκοι.

Για την αντιμετώπιση των νέων επιβουλών, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ πρότειναν την αξιοποίηση των «νεφών υπολογιστών» (cloud computing), που χάρη στην ευρύτητά τους είναι ικανά να αντιμετωπίσουν τις νέες ασύμμετρες απειλές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr