Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Καρέκλα-ελικόπτερο σάς πάει παντού


Το E-Volo διαθέτει 16 έλικες και είναι φιλικό προς το περιβάλλον
Λονδίνο

Ένας Γερμανός μηχανικός με τη βοήθεια δύο φίλων του κατασκεύασε ένα όχημα βγαλμένο από ταινία του Τζέημς Μποντ. Το E-Volo είναι ένα «κάμπριο» μονοθέσιο ελικοπτεράκι που μπορεί να μεταφέρει γρήγορα και εύκολα ένα άτομο σε κοντινές αποστάσεις.


Ηλεκτρικό και μονοθέσιο

Δεκαέξι έλικες που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια περικυκλώνουν το κάθισμα του επιβάτη και το πιλοτάρισμα γίνεται με ένα απλό χειριστήριο (joystick) ανάλογο με εκείνα που χρησιμοποιούνται στα βιντεοπαιχνίδια. Σύμφωνα με τον Τόμας Σένκελ, ο οποίος σχεδίασε το E-Volo, η απουσία οργάνων και πολύπλοκων συστημάτων πλοήγησης το κάνει ιδανικό για κοντινές μετακινήσεις και ικανό να αντικαταστήσει τα συμβατικά ελικόπτερα.

Οι έλικες τροφοδοτούνται από μπαταρίες λιθίου και στο πρωτότυπο μοντέλο του E-Volo τοποθετήθηκαν μπαταρίες που επιτρέπουν την κίνησή του στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Σύμφωνα με τον Σένκελ μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και τεχνολογικές αναβαθμίσεις που θα αυξήσουν σημαντικά την αυτονομία του οχήματος ώστε να μπορεί να πετάει για τουλάχιστον μια ώρα πριν χρειαστούν οι μπαταρίες επαναφόρτιση.
tovima

Η φόρτιση των μπαταριών για πτήση μιας ώρας θα κοστίζει μόλις έξι ευρώ, ενώ τα μέρη του οχήματος συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται εύκολα οπότε δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός και μεγάλος χώρος για τη φύλαξή του. Oι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του E-Volo στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία με το όχημα να απογειώνεται και να παραμένει χωρίς προβλήματα στον αέρα για ενενήντα δευτερόλεπτα.