O Kύπριος, Μάρκος Δράκος που κατάγεται από το Πραστειό Μόρφου, περιλαμβάνεται τα στελέχη της διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ανέτρεψαν θεμελιώσεις αρχές της επιστήμης της σύγχρονης φυσικής, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, αφού ουσιαστικά οι έρευνές της ομάδας δείχνουν ότι ο περίφημος νόμος της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενδεχομένως να μην ισχύει, τουλάχιστον πλήρως.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων στην οποία συμμετέχει ο Κύπριος Πυρηνικός Φυσικός, με ειδικότητα στα υποατομικά σωματίδια, καταγράφουν σωματίδια τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Πρόκειται για διαπιστώσεις από μετρήσεις, στα πλαίσια πειράματος που διεξάγεται στο CΕRΝ της Γενεύης.
Οι μετρήσεις που διεξάγονται τα τελευταία τρία χρόνια αποκάλυψαν νετρίνα, τα οποία κινούνταν με ταχύτητα μεγαλύτερη κατά 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου (νανοδευτερόλεπτα) σε σύγκριση με εκείνη του φωτός, καλύπτοντας μια απόσταση 730 χιλιομέτρων μεταξύ της Γενεύης και ενός εργαστηρίου στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας, μέσω ειδικής σήραγγας που κατασκεύασαν οι επιστήμονες 1400 μέτρα κάτω από το βουνό, ώστε να εμποδίσουν την εμφάνιση άλλων σωματιδίων. Ο Μάρκος Δράκος και η ομάδα του έμειναν τόσο έκπληκτοι από τα αποτελέσματά τους ώστε επανέλαβαν το πείραμα περί τις 15.000 φορές. Υπεύθυνος για τα συστήματα μετρήσεων του πειράματος είναι ο συμπατριώτης μας επιστήμονας.
Όπως δηλώνει στον "Φιλελεύθερο" ο Μάρκος Δράκος από τη Γενεύη, όπου έγινε χθες και η πρώτη επίσημη ανακοίνωση των επιστημόνων, πιθανότατα καταρρίπτεται η θεωρία της σχετικότητας που θεμελίωσε το 1905 ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. "Ενδεχομένως μόνο τα νετρίνα, να είναι πιο γρήγορα από τα φωτόνια και να μην υπάρχει οτιδήποτε άλλο", σημειώνει ο επιστήμονας.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε απειλείται όχι μόνον η θεωρία του Αλμπερτ Αϊνστάιν -ο ακρογωνιαίος λίθος της Φυσικής αλλά και όλο το οικοδόμημα της σύγχρονης Φυσικής, ίσως και ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο, ενώ μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια στο μέλλον, ακόμα και στο παρελθόν. Ο Μάρκος Δράκος, μετοίκησε στο Στρασβούργο το 1997 μετά την τουρκική εισβολή και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
astra news