Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ζεις 15 χρόνια παραπάνω με μεσογειακή διατροφή

Μέχρι και δεκαπέντε χρόνια περισσότερο μπορεί να ζήσει κάποιος εάν ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή. Ολλανδοί επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν για ακόμα μια φορά τα θαυματουργά οφέλη της εν λόγω διατροφής για τον οργανισμό μας, ειδικότερα εάν αυτή συνδυαστεί με την άσκηση και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.

Αμέτρητες έρευνες κατά καιρούς έχουν δείξει πόσο ευεργετική είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν το διατροφικό μενού των Ελλήνων και άλλων λαών της Μεσογείου. Λαχανικά, ελαιόλαδο, ψάρι και τρόφιμα ολικής άλεσης αποτελούν τα κυριότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, στην οποία το κόκκινο κρέας επιτρέπεται μόνο σε μικρές ποσότητες.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ αποφάσισαν να παρακολουθήσουν για μία δεκαετία την υγεία συνολικά 120.000 αντρών και γυναικών, ηλικίας 55 έως και 69 ετών, ώστε να διαπιστώσουν αν η κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο ζωής.

Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η μεσογειακή διατροφή πράγματι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ειδικά οι γυναίκες, αν συνδυάσουν τη διατροφή με γυμναστική, διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να ζήσουν έως και δεκαπέντε χρόνια περισσότερο, ενώ οι άντρες έως και οκτώ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ειδικών, οι γυναίκες, αν και δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, επωφελούνται περισσότερο από την καλή διατροφή. Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να τα περιμένει κανείς όλα από τη διατροφή. Για να αποφύγει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου πρέπει να γυμνάζεται τακτικά, να αποφεύγει αλκοόλ και τσιγάρο και πάνω απ’ όλα να προσπαθεί να χάσει το περιττό λίπος.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης έρευνες που έχουν δείξει ότι η μακροβιότητα οφείλεται κυρίως στα γονίδια. Να σημειωθεί όμως ότι οι ερευνητές αναφέρονται σε εκείνους τους λίγους, τους πολύ τυχερούς, που μπορούν να τρώνε λιπαρά και να καπνίζουν ογδόντα χρόνια αλλά τα γονίδιά τους τους επιτρέπουν να «πατήσουν» ή και να ξεπεράσουν καμιά φορά τα εκατό χρόνια ζωής! Αν λοιπόν δεν έχετε το σωστό γονίδιο, ακολουθήστε μεσογειακή διατροφή.

ΠΗΓΗ: ESPRESSO