Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Το «Google Wallet» κάνει το κινητό σας... πορτοφόλι

Το «Google Wallet» κάνει το κινητό σας... πορτοφόλι
Νέα εφαρμογή «αντικαθιστά» τις πιστωτικές κάρτες

Μία νέα δωρεάν εφαρμογή που μπορεί να μετατρέψει ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι παρουσίασε η Google.

Στην πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρείας συνεργάζονται η τράπεζα Citibank, η Mastercard, η First Data και η εταιρία τηλεπικοινωνιών Sprint.

Το λεγόμενο «Google Wallet» βρίσκεται σε φάση δοκιμών σε μια σειρά από καταστήματα και υπηρεσίες, και αναμένεται να εμφανιστεί φέτος το καλοκαίρι.


Σε πρώτη φάση η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί στο κινητό Nexus S 4G της ίδιας της Google και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλα smartphones με λειτουργικό Android που θα είναι εφοδιασμένα με την τεχνολογία «επικοινωνίας εγγύς πεδίου» (NFC). Χάρη σε ένα ειδικό «τσιπάκι» όπου ο χρήστης έχει εισάγει τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει να κάνει πληρωμές απλώς «δείχνοντας» το κινητό του στα ταμεία που θα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα PayPass της CitiMasterCard.

Η τεχνολογία NFC καθιστά εφικτές τις υψηλής συχνότητας ασύρματες κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μεταξύ κοντινών συσκευών. Οι πελάτες επίσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια προπληρωμένη «κάρτα» Google (κατ’ αναλογία με τις εικονικές προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες), στην οποία θα έχουν εκ των προτέρων «φορτώσει» όσα χρήματα θέλουν.

Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι θα γίνει αρχικά αποδεκτό από τουλάχιστον 124.000 εμπόρους στις ΗΠΑ και πάνω από 311.000 στον υπόλοιπο κόσμο, σε πρώτη φάση στην Ευρώπη και μετά στην Ασία. Σύμφωνα με τη Google, το «Google Wallet» θα αποτελέσει «την επόμενη γενιά του κινητού εμπορίου».

Ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ εκτιμά πως η τεχνολογία αυτή μπορεί κάποια στιγμή να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες.

Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί κατά πόσο πράγματι οι καταναλωτές θα αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειές τους. Η πλήρης εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος θα απαιτήσει χρόνια, αν μη τι άλλο μέχρι οι καταστηματάρχες να αναβαθμίσουν τα μηχανήματα στα ταμεία τους ώστε να δέχονται τη νέα τεχνολογία «επικοινωνίας εγγύς πεδίου».

Προς το παρόν πάντως οι χρήστες-καταναλωτές μάλλον εμφανίζονται διστακτικοί λόγω ανησυχιών γύρω από τα θέματα της ασφάλειας των συναλλαγών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους.

Η Google τονίζει πάντως ότι το «πορτοφόλι» της ενσωματώνει πολλά συστήματα ασφαλείας, όπως η ανάγκη για εισαγωγή ΡΙΝ από τον χρήστη πριν από κάθε συναλλαγή καθώς και η κρυπτογράφηση των στοιχείων της ενσωματωμένης πιστωτικής κάρτας. Αν εξάλλου το τηλέφωνο-πορτοφόλι χαθεί, τότε το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών μπορεί να απενεργοποιηθεί από μακριά με μια κλήση, ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο που απενεργοποιείται μια κλεμμένη φυσική πιστωτική κάρτα.
newsbeast