Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ερευνητές κατασκευάζουν αποτελεσματικό μετατροπέα θερμικής ενέργειας

CPUcooler-e1305742527331
Είναι γνωστό ότι για να εξοικονομηθεί ενέργεια υπάρχουν κάποιες κινήσεις που γίνονται όπως να μονωθεί το σπίτι, να παρακολουθείται το πόση ενέργεια ξοδεύεται στο σπίτι, καθώς και να απενεργοποιούνται συγκεκριμένες ηλεκτρικές συσκευές. Ωστόσο οι ερευνητές στο Εθνικό εργαστήριο του Oak Ridge εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ χάνουν πάνω από τη μισή ενέργεια που παράγουν. Το χειρότερο είναι ότι στο ποσοστό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η απώλεια ψύξης και θέρμανσης από τα κτίρια αλλά υπολογίζεται η ενέργεια που χάνεται από τις μηχανές, τις βιομηχανικές διαδικασίες και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Έτσι, οι ερευνητές κατασκευάζουν έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό μετατροπέα θερμικής ενέργειας που σχεδιάστηκε για να ψύξει δραστικά τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα φωτοβολταϊκά, τους υπολογιστές, καθώς και τα μεγάλα ηλεκτρικά συστήματα.

Σύμφωνα με το Scott Hunter, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας, ο μετατροπέας δίνει τεράστιες δυνατότητες στη χώρα. Ο Hunter και η ομάδα του πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη υπερ-υπολογιστών που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές των υπολογιστών αυτής της κλίμακας. Αυτά τα τεράστια μηχανήματα παράγουν τεράστια ποσά θερμότητας που πρέπει να αφαιρεθούν, και όσο πιο αποτελεσματικά πραγματοποιείται η διαδικασία τόσο το καλύτερο. Η μετατροπή μερικών από αυτές τις θερμότητες σε ηλεκτρική ενέργεια είναι σίγουρα ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.
ecotimes