Ένας 26χρονος ασθενής στην Αυστρία δέχτηκε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του παράλυτου δεξιού του χεριού ώστε να το αντικαταστήσει με ένα βιονικό άκρο που ελέγχεται με τη σκέψη. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται αυτή η παράξενη επέμβαση -ο πρώτος ασθενής δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος ένα χρόνο αργότερα, καθώς μπορεί πλέον να ανοίγει μπουκάλια και να δένει τα κορδόνια του.
Ο 26χρονος «Μάιλο», σερβικής καταγωγής, τραυματίστηκε στο πόδι και τον ώμο όταν προσέκρουσε σε κολόνα με τη μηχανή του το 2001. To πρόβλημα στο πόδι αποκαταστάθηκε πλήρως, ωστόσο το δεξί του χέρι έμεινε παράλυτο λόγω τραυματισμού του νεύρου που περνά από τον ώμο (το βραχιόνιο πλέγμα). Οι αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε αποκατέστησαν την κινητικότητα του βραχίονα, όχι όμως και της παλάμης και των δακτύλων.
Σήμερα, ο Μάιλο αναρρώνει από τον εθελοντικό ακρωτηριασμό του, τον οποίο πραγματοποίησε η ομάδα του Όσκαρ Άζμαν, καθηγητή Χειρουργικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Όταν επουλωθεί το τραύμα στο κολόβωμα (στο οποίο μεταμοσχεύθηκε μυικός ιστός από το χέρι που θα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τη σύνδεση του πρόσθετου άκρου), οι γιατροί θα του συνδέσουν το βιονικό χέρι της γερμανικής εταιρείας Otto Bock.
To μηχανικό χέρι περιλαμβάνει έναν μικροεπεξεργαστή που δέχεται σήματα από δύο αισθητήρες τοποθετημένους με αυτοκόλλητο πάνω στον βραχίονα. Οι αισθητήρες διαβάζουν τα νευρικά σήματα που κανονικά θα έλεγχαν τους μύες του χεριού -με άλλα λόγια, ο Μάιλο θα μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μηχανικά δάχτυλα με τον ίδιο τρόπο που θα κινούσε τα δικά του.
Το βασικό μειονέκτημα είναι ότι το βιονικό χέρι δεν μπορεί να περιστρέφεται μόνο του -όταν χρειάζεται, ο ασθενής θα πρέπει να περιστρέφει τον μηχανικό καρπό με το άλλο του χέρι.
Αυτό βέβαια θα μπορούσε να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, όταν οι αισθητήρες του συστήματος αυξηθούν από τους δύο στους έξι.
Το νεότερο βιονικό άκρο με έξι αισθητήρες δοκιμάζεται ήδη από τον ασθενή στον οποίο πραγματοποιήθηκε πέρυσι ο πρώτος εθελοντικός ακρωτηριασμός. Ο 24χρονος ασθενής, γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα Πάτρικ, είναι ήδη ενθουσιασμένος με το νέο του αριστερό χέρι.
Για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, ο Πάτρικ μπορεί να πραγματοποιεί σύνθετες κινήσεις όπως το να βγάζει το πώμα από μπουκάλια και να δένει τα κορδόνια του.
«Η αντίδρασή μου ήταν "Χριστέ μου, έχω καινούργιο χέρι!"» είπε ενθουσιασμένος ο Πάτρικ στο BBC.
Newsroom ΔΟΛ