Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ενα "ποτηράκι" καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πίνουν ένα ποτηράκι κρασί ή άλλο αλκοόλ τη μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη, που έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα πορίσματα προηγούμενων μελετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζίγκφριντ Βάιερερ του Κεντρικού Ινστιτούτου Νοητικής Υγείας του Μανχάιμ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Aging", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", παρακολούθησαν επί τρία χρόνια περίπου 3.200 εθελοντές συνταξιούχους, άνω των 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης, ενώ 217 απέκτησαν στην πορεία.


Όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο, διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά μέσο όρο 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας και 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

«Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όμως, ότι μιλάμε για ήπια/μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ κάνει ζημιά στη λειτουργία της μνήμης και μπορεί να προκαλέσει νευροεκφυλιστική πάθηση», δήλωσε ο Βάιερερ. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη αλκοόλ, όσον αφορά την σχέση με τους με την άνοια.

Τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τις νοητικές λειτουργίες έχει μελετηθεί σε 71 επιστημονικές έρευνες, που έχουν περιλάβει συνολικά σχεδόν 154.000 άτομα. Οι περισσότερες έχουν διαπιστώσει σχέση ανάμεσα στην μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, άρα και μείωση του κινδύνου για άνοια και Αλτσχάιμερ σε προχωρημένη ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρίτη ηλικία δεν συνιστά αιτία για να απέχει κανείς τελείως από το αλκοόλ, με δεδομένο μάλιστα ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να χειριστούν το αλκοόλ με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τους νέους.
nooz