Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Κι όμως... είναι σφαιρικά

Η πιο ακριβής μέτρηση του ηλεκτρονίου, που έχει γίνει μέχρι σήμερα, έδειξε ότι έχει σχεδόν τέλειο σφαιρικό σχήμα και όχι οβάλ (ωοειδές). Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική, μεταξύ άλλων, επειδή καθιστά μερικές θεωρίες της σωματιδιακής φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, λιγότερο πιθανές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό
«Nature», σύμφωνα με το BBC. Η νέα μέτρηση -που χρειάστηκε πειράματα μιας δεκαετίας περίπου και έγινε, με τη βοήθεια λέιζερ, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της ύλης- είναι δύο φορές ακριβέστερη από την καλύτερη μέτρηση που υπήρχε μέχρι τώρα για το ηλεκτρόνιο.

Τα ηλεκτρόνια είναι θεμελιώδη αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τους πυρήνες των ατόμων. Οι νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το σχήμα τους ελάχιστα απέχει (μόλις 0,000000000000000000000000001 εκατοστά ή λιγότερο από το ένα δισεκατομμυριοστό του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός δισεκατομμυριοστού του ενός εκατοστού) από το να είναι απολύτως στρογγυλό.

Επιβεβαιώνεται έτσι ως ορθή η συμβατική αντίληψη για το σχεδόν σφαιρικό σχήμα του ηλεκτρονίου (με την οποία συμφωνεί το λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής) και απορρίπτεται ως λανθασμένη η εκτίμηση μερικών πιο πρόσφατων θεωριών, όπως η υπερσυμμετρία, ότι τα ηλεκτρόνια δεν είναι σφαιρικά, αλλά έχουν σχήμα πιο διαστρεβλωμένο (ωοειδές).

Όπως είπαν οι ερευνητές, οι νέες μετρήσεις του ηλεκτρονίου δεν αποκλείουν την πιθανότητα της υπερσυμμετρίας, αλλά και δεν την στηρίζουν ως θεωρία. Ο Χάντσον δήλωσε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα καταστεί δυνατό να τετραπλασιαστεί η ακρίβεια των μετρήσεων, οπότε θα ξεκαθαριστεί οριστικά η βασιμότητα των θεωριών της υπερσυμμετρίας, σε συνδυασμό και με τις παρατηρήσεις του επιταχυντή του CERN.
real.gr