Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στο κυνήγι της εξωγήινης ζωής

Δείτε καταπληκτικές φωτογραφίες από το αφιλόξενο τοπίο του Άρη. Το σημείο, όπου η NASA ελπίζει να προσγειωθεί το νέο ρομπότ που πρόκειται να σταλεί


Το νέο υπερσύγχρονο εξερευνητή του Άρη είναι έτοιμη να στείλει η NASA στο γειτονικό μας πλανήτη. Οι φωτογραφίες κάνουν γνωστά, για πρώτη φορά, τα τέσσερα βασικότερα σημεία τοποθέτησης που επιλέχτηκαν έπειτα από πολύμηνες έρευνες.

Το νέο ρομπότ θα αντικαταστήσει το Phoenix Mars Lander, στο οποίο οι επιστήμονες ανακάλυψαν εμφανείς ζημιές από το τελευταίο του ταξίδι, σύμφωνα με τις πρόσφατες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από την τροχιά του.

Το ρομπότ θα εξερευνήσει αν ο Άρης είναι ή ήταν κάποια στιγμή στο παρελθόν κατοικήσιμος από μικροβιακή ζωή. Οι νέες τεχνικές βελτίωσης στο διαστημικό σκάφος θα κάνουν το έργο του πιο απλό και πιο αποδοτικό.
Το διαστημόπλοιο θα μπορεί να σχηματίσει στην ατμόσφαιρα ένα κατευθυνόμενο βέλος που θα το καθοδηγήσει κατευθείαν στη θέση του.

Επιπλέον η νέα τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί, απαιτεί μία πολύ μικρότερη περιοχή προσγείωσης, σε σχέση με τον προκάτοχό του, έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει πολύ γρηγορότερα είναι σε θέση να βρεθεί σε υψηλότερα εδάφη και να προσαρμοστεί ευκολότερα σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όλες αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες θα δώσουν στη NASA τη δυνατότητα να εξερευνήσει μεγαλύτερης έκτασης περιοχές και να συλλέξει περισσότερα στοιχεία.

Η NASA τα τελευταία τρία χρόνια έχει ερευνήσει πάνω από 60 πιθανά σημεία προσγείωσης, για να καταλήξει στις τέσσερις επιλογές.
news247