Κυριολεκτικά εκρηκτικό αναμένεται να είναι το κλείσιμο του πρώτου κύκλου των εκδηλώσεων, οι οποίες οργανώνονται με ευθύνη της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και τη συνεργασία πολλών φορέων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Χημείας που γιορτάζεται φέτος, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ.
Κι αυτό γιατί, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 10-11 Απριλίου, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου*, ο διευθυντής σπουδών στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μέλος της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα Χημείας της Βασιλικής Ενωσης Χημικών, καθηγητής Πίτερ Γουόδερς, θα παρουσιάσει έναν μοναδικό και ιδιαίτερα θεαματικό συνδυασμό πειράματος και διάλεξης, με τίτλο «Just Add Water» («Προσθέστε μόνο νερό»).
Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και φοιτητές, αλλά και σε κάθε φίλο της χημείας, ο οποίος θέλει να ζήσει (καθώς ο δρ Γουόδερς πιστεύει στη βιωματική μάθηση και δεν το κρύβει...) αλλά και να χαρεί έναν διαφορετικό τρόπο μεταλαμπάδευσης της γνώσης, σε αντιδιαστολή με τη στείρα «από καθέδρας παράδοση», την οποία λίγο ώς πολύ όλοι έχουμε βιώσει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Με τη βοήθεια του συνεργάτη του Μαρκ Χάντσον, ο άγγλος καθηγητής -που την τελευταία δεκαετία έχει επισκεφτεί δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταδίδοντας τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του για τη χημεία και όχι μόνο, στο ευρύ κοινό- θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα... με εκρήξεις, φλόγες και καπνούς - όλες απολύτως ελεγχόμενες και, φυσικά, ακίνδυνες.
Με δεδομένο ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Γης καλύπτεται από αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του ίδιου του σώματός μας είναι νερό, ο βρετανός καθηγητής θα εξερευνήσει μερικές από τις ιδιότητες και αντιδράσεις αυτού του «γνωστού αγνώστου». Θα δείξει, για παράδειγμα, πώς μια σταγόνα νερό πάνω στην κατάλληλη ουσία αρκεί για να ανάψει φωτιά, θα μας πει τι είναι το «βαρύ ύδωρ», θα εξηγήσει γιατί η θάλασσα είναι (συνήθως) μπλε, αλλά και γιατί είναι αδύνατον να βράσουμε αβγά στην κορυφή του Εβερεστ...
Κάπου ανάμεσα, θα χωρέσουν φωτιές, εκρήξεις, καινούριες γνώσεις και πολλά πειράματα, τα οποία θα δείξουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι αυτό το «ακίνδυνο» υγρό μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις και παράδοξα φαινόμενα, αν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες με τα κατάλληλα υλικά.
Ο δρ Γουόδερς θεωρεί -και τα αποτελέσματα της δουλειάς του συνηγορούν ως προς αυτό- ότι οι φωτιές και οι εκρήξεις με «πρώτες ύλες» κοινά υλικά από την καθημερινότητά μας ασκούν ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά, τραβούν γενικότερα την προσοχή τους στην επιστήμη με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο, ενώ συχνά αποκαθιστούν και τις όποιες κακές σχέσεις μπορεί να είχαν οι μαθητές στο παρελθόν με τη χημεία...
Ο Πίτερ Γουόδερς επισκέπτεται την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Βρετανικού Συμβουλίου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, για να πάρει μέρος στο μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το ΕΙΕ, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Χημείας. Ο πρώτος κύκλος (θα ακολουθήσει και δεύτερος, το φθινόπωρο) περιελάμβανε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πολλές διαλέξεις, σεμινάρια, θεατρικά και διαδραστικά δρώμενα, μια σημαντική διεθνή έκθεση στους χώρους του Ιδρύματος με τη συνεργασία του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ και αρκετές προβολές επιστημονικών ντοκιμαντέρ, για όλες τις ηλικίες.
Ομως, ιδιαίτερη μέριμνα καταβλήθηκε για την ένταξη δραστηριοτήτων -τα «Κυριακάτικα πρωινά», μια σειρά από δρώμενα και πειράματα- οι οποίες απευθύνονται κυρίως στους νέους όλων των σχολικών βαθμίδων, χωρίς να αποκλείονται κι οι μεγαλύτεροι, με σκοπό να τους μυήσουν στην ομορφιά και τη φαντασία της επιστημονικής σκέψης, αλλά και να τους αποκαλύψουν τη μεγάλη προσφορά της χημείας στην καθημερινότητά μας.
Αλλωστε, οι απώτεροι στόχοι αυτού του εορτασμού, όπως τους έθεσαν η Διεθνής Ενωση Καθαράς και Εφαρμοσμένης Χημείας και η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ (εορτασμό τον οποίο στηρίζουν -όπως είναι φυσικό- οι χημικές εταιρείες και πλήθος ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο), είναι να αυξηθεί η διεθνής αναγνώριση της χημείας για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών, να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των νέων γι' αυτήν και να προβληθεί το δημιουργικό της μέλλον ως επιστήμης.
* Αμφιθέατρο Α15 του Τμήματος Χημείας, 10-11 Απριλίου, ώρα έναρξης 11.00 (ελεύθερη είσοδος, αλλά απαιτείται δήλωση συμμετοχής - πληροφορίες στο 210 7273501).
enet.gr